IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цветанов: "Хизбула" стои зад атентата в Бургас

Има данни двама от замесените в атентата да са свързани с ливанската радикална организация, заяви вътрешният ни министър

17:21 | 05.02.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	В Президентството се проведе Консултативен съвет по национална сигурност. Снимка: БТА</p>

В Президентството се проведе Консултативен съвет по национална сигурност. Снимка: БТА

Двама от замесените в атентата в Бургас са свързани с ливанската радикална организация "Хизбула". Това стана ясно след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

„Може да се направи обосновано предположение, че две от лицата, съпричастни към атентата в Бургас, са принадлежали към военното формирование на "Хизбула“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите му има съпричастност на три лица към терористичния акт в Бургас.

Безспорно са установени две лица с тяхната истинска самоличност с австралийски и канадски паспорт - единият от 2006 г., а другият от 2010 г.  Двамата са живели на територията на Ливан.В България те са действали с фалшива самоличност и фалшиви шофьорски книжки от Мичиган. Така терористите са наемали автомобили и хотели. Фалшивите шофьорски книжки са изработени в Ливан.

Проследена е цялостната дейност на двете лица на територията на Австралия и Канада. „Има данни за финансиране и съпричастност към „Хизбула“, заяви Цветанов.

 

Движението на двама от терористите е проследено от момента на придвижване от Ливан към Европа. Направени са насрещни проверки с партньорски служби за тяхното пребиваване на територията на страните от ЕС, където са се регистрирали с истинската си самоличност. У нас двамата също са влезли с истинската си самоличност и са си тръгнали с истински документи.

Установено е цялото движение у нас от момента на регистрация – 28 юни до 18 юли, когато е извършен атентатът. "Разчитаме на правителството на Ливан да бъдат установени и останалите лица, които биха могли да имат съпричастност към този терористичен акт, каза Цветанов.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че в разследването на атентата има много сериозен напредък, който се оценява и извън България.

Още новини от България можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Що ни замесват в тези филми бе.Миролюбив народ сме, толерантен, та чак избива на простотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
SEBULBA
преди 11 години
Гелбаджиите ни вкараха в *ския филм....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Хаха... че той Натаняху каза, че е Хизбула още преди да гръмне бомбата! Кво се мота Цветанов досега?! Аааа, ще се наказваме! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
григор
преди 11 години
Съвсем очаквано и след скандала "Буда", появил се точно навреме. Лицата били "идентифицирани", но няма нито едно истинско име и някакви конкретни данни за тях. С разработката ги заплашиха, че ще извадят истината за съучастието им в атентата, което е далеч по-лошо от участие в родната мафия. А за съучастието им са показателни дори два, макар и не най-сензационните факти от разследването ми (за тези, които не са чели книгата ми "Дуел"): публикувах официалното съобщение на МВР на сайта му за взрива в Сарафово, направено 18 минути преди самата експлозия и изявлението им пред МигНюз за камикадзе до вратата на автобус 2 - публикувано 11 минути преди взрива (същото са дали и на канадска агенция). А като си съучастник в игрите с Техеран (+маса нефтодобиващи държави и компании с фючърси за стотици милиони за борсите за вдигане на цените за този ден), то си и лесно шантажируем. А сега ни предстои не книжен, а истински дуел с международния тероризъм, щом елитът създаде повод за война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Melani2
преди 11 години
Младенов е "помогнал"с инфо от Багдад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Melani2
преди 11 години
Младенов е "помогнал"с инфо от Багдад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
vitos
преди 11 години
Очаквано след изненадващите визити на Борисов и след това на Цветанов до Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още