IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младенов и Дянков преговарят за допълнителни пари за мерки за заетост

Основен инструмент в борбата с младежката безработица ще бъде професионалното образование

10:44 | 16.02.13 г. 5
Младенов и Дянков преговарят за допълнителни пари за мерки за заетост

Социалното министерство преговаря с финансовото за отпускането на допълнителни средства за мерки и програми за заетост, съобщи в предаването “Седмицата” на Дарик радио министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Младенов припомни, че тази година социалното ведомство разполага с 450 млн. лева за мерки и програми за заетост, 73 млн. лева от които са по линия на националния план за заетостта, а останалите – от оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Според данните на Младенов в момента около 120 хил. души работят по различни програми и мерки за заетост, финансирани със средства от бюджета и с европейски пари. Очаква се през тази година да бъде намерена работа на още толкова безработни по мерки и програми за заетост.

Планира се също така на други 130 хил. души да бъде намерена работа на първичния пазар с помощта на трудовите посредници от бюрата по труда.

По думите на Тотю Младенов основен инструмент в борбата с младежката безработица ще бъде професионалното образование. В тази връзка през следващата седмица той ще се срещне с министъра на образованието, за да дискутират мерки за повишаването на привлекателността на бившите техникуми, в момента – професионални гимназии, за да се осигурят нужните кадри за бизнеса.

Младенов каза още, че е отворен за всякакви предложения за механизма, по който да се определя минималната заплата. Той обаче настоява след удръжките минималното възнаграждение да не е под приетата линия на бедност, както и да е обвързана със средната заплата, инфлацията и производителността на труда.

Социалният министър предложи също така майките да се договарят индивидуално с Националния осигурителен институт (НОИ) как да си получават обезщетението за отглеждане на дете - дали ще ползват по-кратко, но по-добре платено майчинство на базата на внесените осигуровки, или по-дълго, но по-ниско платено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Поне на думи звучи добре, което си е качествена разлика спрямо предишните. По-лошото е, че след 4 години управление не са способни да изнесат данни за резултати. Трябва не да ни казват колко хора работят с пари за заетост, а колко от тях са останали на работа след като държавните пари са спрени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
KostadinovK
преди 11 години
Трябва не просто да се намери някаква работа - да се подпират цял ден на метлата, а трябва цялостна стратегия - обществото трябва да има полза от тяхната работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
space-man
преди 11 години
За това ли търговските вериги откриват магазини пред всеки блок. Тотю като плаща на персонала. Изгни капитализма и се превърна в соц-капитализъм. Коя ще е следващата фаза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още