IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Найденов: Дянков трябваше да намери пари за земеделците

Казусът със субсидиите на земеделските производители е в основата на оставката на финансист номер едно, смята министърът на земеделието

12:10 | 19.02.13 г. 4
М. Найденов: Дянков трябваше да намери пари за земеделците

Европейските субсидии са вече по сметките на земеделските производители, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Малко по-рано земеделският министър Мирослав Найденов намекна пред TV7, че именно казусът със субсидиите на земеделците стои зад освобождаването на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Вчера стана ясно, че Дянков вече няма да заема нито един от двата поста, но така и не стана ясно дали е бил освободен или сам е решил да напусне.

Министър Найденов потвърди, че премиерът Борисов е оказал натиск върху Симеон Дянков парите за зърнопроизводителите да бъдат изплатени в най-кратък срок. Те заплашваха, че ще блокират центъра на София с трактори, ако не получат парите си. Финансовият министър категорично смяташе, че плащанията трябва да станат през втората половина на март.

Миналата седмица на спешна среща при премиера се реши парите да бъдат отпуснати, а в петък финансовото ведомство успя да осигури плащанията. Сега вече средствата са платени - 84 хил. земеделски стопани ще си поделят 841 млн. лева, става ясно от съобщението на земеделското министерство. 

Найденов категорично отрече тиражираната в пресата информация, че е присъствал на уволнението на министър Дянков. Земеделският министър потвърди, че е имало среща между зам.-министъра на финансите Владислав Горанов, премиера Борисов, Яне Янев и него самия, на която са присъствали също така представители на зърнопроизводители и такива от Националната асоциация на земеделските производители и кооперациите у нас. Дянков е бил в чужбина и не е могъл да присъства на срещата.

Тезата на финансовото министерство, че плащанията могат да станат втората половина на март не устройваше зърнопроизводителите, нито мен като ресорен министър, заяви Найденов. По негови думи средствата нямало да бъдат отпуснати без намесата на премиера Борисов.

"Лично моят коментар: свикнали сме някак си за всичко да се стига до премиера. Не беше работа на премиера да се намесва. Министър Дянков трябваше да осигури този финансов ресурс", заяви Найденов.

Министърът изказа мнение и за ескалация на напрежението в страната заради масовите протести в страната. Той посочи, че моментът е изключително деликатен, тъй като в Брюксел се водят финалните преговори за новата финансова рамка на ЕС за периода от 2014-2020 г.

Преговорите трябва да приключат юни месец. Найденов коментира, че ако дойде служебно правителство, новите екипи, които ще трябва да представят страната и да извоюват средствата, категорично ще се провалят.

По негови думи до момента не е обсъждана оставка на кабинета. Според Найденов чисто практически ГЕРБ може би ще спечели от предсрочни избори, но за държавата последиците ще са негативни.
Ако има предсрочни избори, те трябва да се случат след 3 месеца, а редовните са след 4 месеца и половина, допълни той.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
тцЪ
преди 11 години
Този пък защо се обажда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
И има наглостта да говори ? И оная мазната пресконференции ще ми прави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Ох сладур. Бойко трябваше да намери способен министър на земеделието, ама (както казава Ахмед Доган) йок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още