IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов сдаде властта

С 209 гласа "за" Народното събрание прие оставката на кабинета

13:23 | 21.02.13 г. 16
<p>
	Оставката на кабинета &quot;Борисов&quot; е приета. Снимка: БТА</p>

Оставката на кабинета "Борисов" е приета. Снимка: БТА

С 209 гласа "за" оставката на Бойко Борисов беше приета. Против се обявиха петима депутати, а едни се въздържа. Депозираната оставка беше приета след продължителни дебати.

"Благодаря, че приехте депозираната от нас оставка", заяви след гласуването премиерът Бойко Борисов.

Той влезе в залата броени минути преди вота след като не се появи на дебатите.

"Ние винаги сме били хората на реда и всеки, който започне да прави каквото и да било свързано с обществения ред, ще бъде считан за провокатор. Приказките, че ще се ходи на протест на „Позитано”  (където е централата на БСП – бел. ред) са провокация", заяви Борисов по повод информацията за платени протести в подкрепа на премиера.

Заседанието на Народното събрание беше открито точно в 9 часа от председателя Цецка Цачева с точка 1 - гласуване на оставката на прабителството на Бойко Борисов. Оставката беше гласувана в присъствието на повечето министри.

До гласуването в Народното събрание се стигна след като премиерът Бойко Борисов изненадващо подаде оставка в сряда (20 февруари). В началото на заседанието целият състав на правителството беше в Народното събрание, но вместо да бъдат гласувани персонални промени, както беше по програма, в крайна сметка беше депозирана оставката на това правителство. 

Сега главната роля е на президента, който ще даде нов мандат на ГЕРБ, а след това и на следващата политическа сила в Народното събрание ("Коалиция за България"), за сформиране на ново правителство. При отказ на двете политически сили, какъвто вече беше деклариран, Росен Плевнелиев ще може сам да посочи парламентарно представена партия, която да се опита да сформира кабинет в рамките на 41-то Народно събрание. 

При връщането и на трите мандата, този парламент ще се разпусне и ще се пристъпи към избор на служебно правителство, което да подготви страната за провеждането на нови избори. Датата на изборите ще бъде определена с акт на президента. 

Премиерът Бойко Борисов вече обяви, че няма да участва във формирането на служебен кабинет. Опозиционните партии също поеха курс към предсрочни избори.

БСП и ДПС декларираха, че няма да поемат отговорност за съставянето на кабинет в рамките на този парламент. От ДПС поискаха предсрочните избори да се проведат на 28 април.

Засега единствен лидерът на РЗС Яне Янев смята, че е готов за премиер, а вчера намекна, че е възможно да възстанови парламентарната си група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
Някой хората са във властта от 68 години, а ние 23год. не можем да различаваме големите маскари от по-малките. Когато стане това ще може да се надяваме на нормална държава. Сега разделени и политически пристрастени сме евтина плячка. Хващаме се на дребна стръв, и попадаме в мрежите им. Да забравим за конституция, приватизации, граждански и всякакви евтини примамки от наглите демагози, а да се съсредоточим само и единствено, кой и колко е виновен от политическите партии и по делата и само по делата да направим преценката и на изборите да гласуваме за най-малко виновните или по-малките лъжци. Да накараме политиците да купуват всички, значи добре да работят за държавата ,а не за една малка част провокатори и за себе си.Всичко е пари. Богатите освен,че гласуват и избират, те и купуват. Бедните можем само да гласуваме, но за да сме успешни, трябва да сме единни, да загърбим политическите си пристрастия, и по делата, а не по лъжите им. Трябва да заставим политиците да работят и за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
Как ще видиш хора с ясни идеи? Първо, ако някой от тях предлага нещо смислено - ще го заглушат...Второ, ще пробутат такива, които ще говорят глупости - за да се разочароваме...Трето, ако все пак излезе нещо смислено - ще го дискредитират...Хората са във властта 23 години - знаят как стават нещата...Ние сме се проявили като граждани два пъти - през 97-*** и сега, а през останалото време сме овчици, добродушно и наивно оставящи си да ги подстригват и ако си мислиме, че така все така блеейки и без усилие ще наложим интересите си - нема да стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
Напълно съм съгласен...И в продължение на това - нито един, който е членувал в БКП да има достъп до обществени поръчки - т.е. нито като собственик на фирма, нито като служител в нея. Жесток закон...Забележи, че и последната скандална поръчка - тази с логото...кой се оказа, че я спечели...ми "наше" момче от ДС... За съжаление обаче - нито един от тия в парламента няма да я прокара...разбираемо защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
vlado157
преди 11 години
Яне Фурнаджиев като нищо ще стане министър председател даже и само за един ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
croko
преди 11 години
От близо 200 партии все има някоя, която обърни внимание, да е ПО-МАЛКОТО ЗЛО! А това е което трябва да се направи, защото системата е направена така, че народа винаги да бъде яхан и обяздван! А и не е правилно да стоим в ступор и да викаме "и к'во от това, нещо ще се промени ли?"Като начало можем да променим конституцията в частта й с гласуването. Защо да има право да гласува необразования човек, независимо като какъв се самоопределя!? Интералната бюлетина не позволява свободното воле-изявление на избирателя ако той не може да чете?! А може да се добави и друга възможност, ако не плащаш данъци да нямаш възможност за глас.Нека започнем с нещо малко и дребно!!!Стига вече друг ни е "оправял" време е сами да се вземем в ръце!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ъхъ. И аз трудно си представям нещо различно от влошаване на положението, каквото и да се случи оттук нататък. Дори при най-добрия сценарий, който ми идва на ум пак светлото бъдеще е много далеч. Най-лошото е, че политиците са до толкова лишени от въображение, че изобщо не могат да си представят, че скандиранията "всички вън" напълно могат да се реализират на практика. По-лошо от това е само, че не виждам хора с ясни идеи какво трябва да се случи, които да могат да съберат достатъчна подкрепа от електората. (освен Императора, естествено)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
johnnyBravo
преди 11 години
ти не вярваш и аз не вярвам... обаче мнозинството променя мнението си непрекъснато и всички тези за които пишеш се въртят и продължават да стрижат. Точно за това питам аз за кой сега ще се гласува? Има ли партия или фигура в която да имаме доверие... според мен НЯМА. А какво ще стане като се разсекретят приватизационните договори? Нима за някои от вече не се знае истината? И какво от това? Случи ли се нещо? НЕ! е... казвам аз промяна няма да има, но се задава отново червената върхушка с турския елит и ни очаква едно "светло" бъдеще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
croko
преди 11 години
Чети внимателно, не ВЯРВАМ на нито една от партиите независимо от техния цвят, програма и цели. Всички те ДО ЕДНА са рожби и производни на партията майка! Закона за лустрацията няма да позволи на разни бивши величия и техните деца да се наместят на служба. Омръзна ми да ме стрижат разноцветни продажни мутрогарси!Да се разследват и разсекретят всички приватизационни договори за последните 23г. и тогава да видиме кой какво!Всички са еднакви продажни ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
johnnyBravo
преди 11 години
да сигурно ти му ги преброи лично... а предишните колко взеха другарю касиер? преброите ли? ето зато си *** майката в тая държава щот хората са слабоумни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
northern1
преди 11 години
Не ви ли направи впечатление колко бързо им раздадоха знаменца,колко бързо дойдоха тракторите!Без организация това нещо няма как да се случи!Вместо да му избодем очите - изписваме вежди!Много жалко за късата памет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още