IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят на Борисов от МВР до "Дондуков"

Как един пожарникар стана премиер на държава-член на ЕС

14:50 | 20.02.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пътят на Борисов от МВР до "Дондуков"

Днес Борисов си отива. Това пролича всъщност още вчера, когато се случи нещо небивало: Борисов го нямаше. Криеше се от хаоса по улиците на България, където народът късаше негови снимки. За първи път той фатално закъсня, пише в свой анализ Deutsche Welle.

Българският премиер не успя да поднесе своя последен венец. Той беше предназначен за Апостола на свободата и трябваше да бъде положен там, където гарванът е грачел грозно и зловещо преди 140 години. Други се явиха от негово име и бяха освиркани от множеството. Грозна и зловеща беше гледката на струпаната охранителна мощ, която пазеше избраниците на народа от самия народ.

Феноменалният нюх на Борисов, който го превърна в “любимо народно суеверие, нещо като подкова, окачена на вратата” (по Николай Михайлов), му изневери; неговите пеленгатори, които безпогрешно го водеха през вестникарските страници на тиражните медии и услужливите телевизионни студия, се оказаха парализирани от собствения му уплах, от впечатляващата му нерешителност и паника пред тътена на улицата. И той за първи път фатално закъсня, пише още германската медия. Но кой е Борисов?

Роденият на 13-и юни 1959 г. в Банкя Бойко Методиев Борисов завършва средно образование в родния си град и отбива редовната си военна служба в ШЗО-Плевен през периода 1977-1978 година.

През 1977 г. е кандидатствал във Висшата специална школа „Георги Димитров“ на МВР в Симеоново, факултет „Държавна сигурност“, но заради миналото на разстреляния от комунистите прадядо, e пренасочен и приет в трети факултет „Противопожарна охрана“. Според Борисов по силата на вътрешните правила на МВР тогава той, както и всички останали курсанти в Симеоново, е приет в БКП. През 1982 г. Борисов се дипломира като инженер по специалността „Противопожарна техника и безопасност“ и получава чин лейтенант.

Веднага след това бъдещият премиер постъпва на работа в Софийското градско управление на МВР като командир на взвод, а по-късно е командир на рота. Впоследствие е преназначен в ЦУПО (Централно управление на противопожарната охрана).

От 1985 до 1990 година Борисов е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Последната му длъжност там е завеждащ катедра. През 1990 година напуска системата на МВР със звание майор от запаса.

След напускането на системата Борисов се насочва преди всичко към охранителния бизнес и през септември 1991 г. основава фирмата „Ипон-1“ ООД, която осигурява охраната на видни личности като Тодор Живков, Симеон Сакскобургготски и президента на Международния Олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч. През 1992 година Борисов създава „Ипон-2“ ООД, а след това „ИПОН – Агенция за сигурност и охрана“ ООД. През 90-те години той има участие и в редица други търговски дружества с различен предмет на дейност. В някои името му се свързва с Румен Николов и Младен Михалев и други личности от сенчестия бизнес. След назначаването на Борисов на държавен пост през 2001 г. се оттегля от бизнеса си.

Тогава с указ на президента Борисов е назначен на длъжност "Главен секретар на МВР" и е повишен в звание "полковник" от МВР. В началото на 2002 г. с президентски указ му е присвоено званието "генерал-майор", а през 2004 г. е удостоен със званието "генерал-лейтенант". При напускането на МВР през 2005 г. Борисов е о.р. ген. лейт. инж. д-р Бойко Борисов.

На Парламентарните избори в България 2005 Борисов е кандидат за народен представител в два многомандатни избирателни района, издигнат в листите на Национално движение Симеон Втори. Борисов обаче се отказва от депутатския мандат в полза на работата си в МВР, което напуска през септември, след конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

През октомври 2005 г. Бойко Борисов участва като независим кандидат в частичните кметски избори в София и е избран с убедително мнозинство. Полага клетва като столичен кмет на 10 ноември 2005 г. В началото на април 2006 г. е учредено сдружение с нестопанска цел за общественополезна дейност "Граждани за европейско развитие на България" - ГЕРБ. На 3 декември същата година е създадена партия ГЕРБ, която е оглавена от близкия до него Цветан Цветанов, работил като негов заместник в системата на МВР, а после - в Столичната община.

В редовните избори за местна власт на 28 октомври 2007 г. Бойко Борисов печели на първи тур с 53,4% четиригодишен мандат за кмет на София.

На 5 юли 2009 г. ГЕРБ печелят парламентарните избори с около 40% от гласовете, повече от два пъти от резултатите на Коалиция за България, оглавявана от Българската социалистическа партия. ГЕРБ има 116 депутати в парламента.

Борисов има дъщеря от разтрогнат брак – Венета. Бившата му съпруга Стела е лекар.

На 27 юли 2009 Борисов става министър-председател.

Пътят на Борисов към бизнеса и политиката вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Супер мнение. И какво отношение има тази статия към каузата на Инвестор/БГ?Ще сложите ли. моля и линк към съдържанието на Лисабонския договор, струва ми се ще е добро за поддържане на каузата, не се шегувам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Радвай се, колега. Даже на мнението ти, че могат да изтрият мненията ти, имаш три минуса. Явно се пишат минуси, само като видят името ти.За съжаление, нашите журналисти са много заблудени. Аз влизам в тозисайт, защото има иначе добри статии. Но политизираните статии са жалки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Впрочем Борисов еполучавал заплата по щат на ДС - сам признава това пред МедиапулЦитирамЩе търсим коалиция и при пълно мнозинство09:10 | 26.06.2009 | 692 прочитания | Казва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю на Красен Николов Размер на текста - Ако искате, проверете да видите колко е абсурдно понякога и те затова ДПС се бяха засилили в тази посока. Аз като командир на взвод и рота съм виждал също на щатовете ни за заплата отгоре пише "ДС". Пожарникарите от София, които гасихме пожарите, ходихме с военни униформи, тъй като имахме войници за пожарникари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 3
Internet
преди 11 години
Защо не пишете, че баща му е полковник от МВР, че не е приет в ДС факултета само защото е получил тройки на кандидатските изпити, а там са приемали с най-малко 5.5 Че никога не е бил гладен и беден както постоянно лъже, че прадядо му по майчина линия - а не дядо му както пак лъже, е убиет защото закачал булките на фронтоваците, че н НШЗО приемафха като във военнтите училища - след много строг подбор и няма как да влезе нито в Симеоново, нито в Плевен ако не е червен и в черватаСтига с тези гьобелсови номера при правенето на нови биографии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Защо не пишете, че баща му е полковник от МВР,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 3
against
преди 11 години
Може да ми изтриете коментарите, няма да ви се сърдя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
Андрей Любенов
преди 11 години
Не би трябвало да заемам позиция, но...няма да го назовавам с думи - ще го кажа завоалирано. Мисията на сайта Investor.bg е да подкрепя, защитава и насърчава политики и практики, които са насочени към развиването на пазар, свободни икономически отношения и минимизиране на държавната намеса в икономиката.Това са и ценностите, които държа да изповядват колегите ми.По казуса - толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 2
against
преди 11 години
Да, като изключим леко бесепарския увод, другото наистина си е обикновена фактология :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
against
преди 11 години
Ще я прегледам цялата, просто от първите 4-5 изречения ми заприлича на поредната манипулаторска статия на БСП (каквито изобилстват из всички медии) и спрях да чета. Но ще я дочета.Като цяло в Дойче Вече все повече губя доверие, понеже всеки път като им чета препечатана статия тук-таме - все са разни такива неща.Това че е Дойче Вече не значи нищо - нали пак се прави от българи, работещи в българските им клонове.Както и да е, може и аз да изпараноясвам вече, лек ден и на вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
Андрей Любенов
преди 11 години
Здравейте,виждам, че доста активно натрапвате тезата за някаква зависимост. Прегледайте, преслушайте, прочетете текстовете по темата и после давайте такива лекомислени присъди.Това, как някой чете, в никой случай не трябва да отговаря или да съвпада на начина, по който се пише. В случая става дума за точен превод на германска медия. Ако ще се сърдите - сърдете се на нея.Поздрави и успешен ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още