IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Умни" електромери със сим-карта могат да намалят сметката за ток

Мобилните оператори вече са готови да предложат подобна услуга, но не очакват да има голямо търсене, смята Андреас Майерхофер

11:54 | 01.03.13 г. 26
Автор - снимка
Редактор
"Умни" електромери със сим-карта могат да намалят сметката за ток

С въвеждането на "умни" електромери, които имат вградени сим-карти, ще падне себестойността на доставката на ток.

Това прогнозира изпълнителният директор на най-големия български мобилен оператор - Mobiltel, Андреас Майерхофер, който представи финансовите резултати на компанията за предишната отчетна година.

Преди две седмици и министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев коментира подобна възможност. "В най-скоро време в България трябва да започне подмяната на обикновените електромери с т.нар „умни" уреди, които изпращат отчетените данни дистанционно чрез модем", каза той.

„Ползването на високи технологии също може да свали цената на енергията, на водата и на другите комунални услуги. „Умните“ електромери могат да са със сим-карти, които да предават на компанията, а и на потребителите, информация за количеството изразходвана енергия“, обясни той.

По този начин няма да има нужда от инкасатори, а цялото отчитане ще става напълно дистанционно. По думите на ръководителя на мобилния оператор този вид отчитане би бил възможно най-точен и коректен.

Майерхофер заяви, че "Мобилтел" вече има готовност да снабди гражданите с подобни карти, които да поставят в устройствата си за измерване на електрическото потребление.

"На този етап обаче няма смисъл да ги пускаме на пазара, защото вероятно няма да има голямо търсене. Вероятно и другите мобилни оператори са готови да предложат подобни карти. Тепърва ще бъдат направени някои разчети и анализи, които ще покажат има ли смисъл ние да ги пускаме на пазара и дали ще има адекватно търсене", поясни той.

По негови думи в скоро време автомобилите също ще имат сим-карти. Майерхофер бе категоричен, че бъдещето на автомобилостроенето ще бъде тясно свързано с вграждането на карта във всяка кола.

„Картата ще предоставя директна информация на сервиза за състоянието на колата, освен това може да бъде свързана с полицията или пътна помощ. По този начин при инцидент, кражба или какъвто и да е било проблем колата ще има директна връзка за помощ“.

Той допълни, че подобно внедряване на сим-карта в колите е възможно да помогне и за тяхното проследяване в случай на кражба или друго престъпление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
ike_mgg
преди 11 години
Мобилтел да не откриват топлата вода.GSM модеми за дистанционно отчитане на електромери има от години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
bahchevan
преди 11 години
На кратко: голяма глупост е това изказване.Май покрай отчетените загуби се опитват да намерят нови клиенти, но как това ще намали сметките е една голяма мистерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
"Операторчетата, по-далеко от джоба на потребителя"Започвате да ми омръзвате с този рекет. - Елекромер - 5лв. на месец за SIM карта;- Водомер за топла вода - 5 лв. на месец за SIM карта;- Водомер за студена вода - 5 лв. на месец за SIM карта;- Кола - 5 лв. за SIM карта на месец на домакинство .Общо 20 лв. на месец на апартамент за нищо!!!Един блок с 4 входа по 32 апартамента - 128 по 20 лв. = 2560 лв. на месец за SIM карта за операторчетата;Модула за GSM на автомобил може да набере 112 и БЕЗ SIM карта.Всички елекромери и водомери могат да се отчитат и през Интернет за 0 лв.Не виждам защо трябва да се плащат 2560 лв. на месец на операторчетата???Така че, няма да има пазар за Вашите "услуги", защото има алтернативен начин за отчитане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
crab
преди 11 години
да позная, после тези сим карти ще искат и отделен интернет който ще е с примерно такса 20лв на месец. Не виждам от какво пести крайният потребител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
LuckyYou
преди 11 години
Той иска да каже, че сегашните електромери се манипулирам много лесно от ЕРП-тата, а тези със симкартите ще бъдат по-трудни, защото всичко е по електронен път, освен това и ти можеш да си следиш собственото потребление в реално време :Д. Което от своя страна наистина би намалило сметката за той - просто няма да има как да я надуват! :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
До vzhekoff - точно така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
Тази реклама на г-н Майерхофер е изключително ***. Задачата на един електромер е да отчете потребената енергия. Няма как да намали сметката за тока, ако ще 10 сим-карти да има. Себестойността на отчитането както и да я въртят, не е повече от 5-10 ст. на ЕМ при сегашната цена на труда в БГ. Пример - инкасатор работи за 1.5-2 МРЗ-то или за по около 30 лв. на ден бруто. Това прави по 4 лв. на час. С подходящата техника спокойно може да отчете и 2-300 ЕМ по големите блокове за това време. За вилните зони отдавна е ясно, че трябва дистанционно отчитане. Така или иначе разходите за отчитане са пренебрежимо малки и са фиксирани. При сметка 100 лв. те са от порядъка на 1-2 промила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още