IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Няма да бъда финансов министър отново

Ролята ми по време на криза не е да ме обичат, посочи финансистът в парламента днес

14:17 | 01.03.13 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дянков: Няма да бъда финансов министър отново

Няма да бъда пак финансов министър, но ако бях, щях да направя всичко по същия начин. Това заяви министърът на финансите в оставка Симеон Дянков в парламента днес. Много добре си давам сметка, че може би съм най-необичаният човек, но това е ролята на един финансов министър по време на криза, обясни той.

„Дали съм го правил под давление – не, това е моя идеология“, заяви Дянков.

Около нас много държави фалираха, България е в добро здраве и това се дължи на моята твърдост, категоричен бе той. По негови думи е имало реална опасност България да влезе във фалит и тогава всички сме щели да бъдем по-бедни.

В пленарната зала „червеното острие“ Мая Манолова го попита дали на социално слабите ще бъдат дадени допълнителни енергийни помощи, за да могат да платят сметките си за ток, заради които избухнаха протести.

„Причината за тези протести е не толкова заради сметките, колкото заради невъзможността на хората да ги платят“, смята тя. Според нея причина за тази ситуация е замразяването на доходите на хората в последните четири години, при които са управлявали ГЕРБ.

„Няма законова база, за да предоставя такива помощи“, категоричен бе обаче Дянков. По негови думи основната му задача е била да върне държавата във финансово здраве.

Смятам, че с много трудности аз и моят екип се справихме с тази задача, но кредитът на доверие, който
имах като финансов министър, се изчерпа преди известно време, каза Дянков.

През последната седмица името на Дянков бе спрягано от няколко източника като евентуален премиер в служебното правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още