IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР прие окончателно по-ниските цени на електроенергията

Намалението на цените се постига чрез понижаване на признатия максимален размер на загубите по мрежата за ЕРП дружествата от 15% на 12%

20:21 | 05.03.13 г. 1
ДКЕВР прие окончателно по-ниските цени на електроенергията

Средното намаление на цената за електроенергията за клиентите на ЕВН е 7,28%, за клиентите на ЧЕЗ - 7,17%, а за тези на Енерго-Про - 6,22%. Новите цени влизат в сила от днес, реши на закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Намалението на цените се постига чрез понижаване на признатия максимален размер на технологичните разходи (загуби по мрежата) за електроразпределителните дружества от 15% на 12% и чрез корекция на цената, на която Обществения доставчик продава електрическа енергия за регулирания пазар. 

Това от своя страна е постигнато чрез приспадане на намалението на цените на електрическата енергия на производителите, използващи природен газ като основно гориво.

ДКЕВР е променила и тарифната структура, като се създават предпоставки за стимулиране на потреблението на нощна енергия, което от своя страна се очаква да създаде условия за по-балансирано управление на електроенергийната система като цяло, обясняват от регулатора.

Не се променят квотите на производителите, участващи във формирането на така наречената "миксова цена", тоест запазени са утвърдените от комисията квоти за производителите от 1 юли 2012 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
ИМАМЕ ИЗБОР- АКО ОТ ДКЕВР КАЧАТ ТАКСА ПРЕНОС ОТ 18 НА 50 ЕВРО - ЦЯЛАТА ЕНЕРГЕТИКА ЩЕ ФАЛИРА...- НО АКО:1. ВСИЧКИ "ИГРАЧИ" ОБЯВЯВАТ ЕДННИ ЦЕНИ2. "ИГРАЧИТЕ" СЕ РАЗДЕЛЯТ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ ПРЕНОСИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ3. СПРЕ СЕ НЕПОЗВОЛЕНАТА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ И КРЪСТОСАНОТО ФИНАНСИРАНЕ4. 3 и 4 бл. КОЗЛОДУЙ и БЕЛЕНЕ ПРОДАВАТ ТОК ПО 7ст.5. НОРМИРАНА ПЕЧАЛБА В ЕНЕРГЕТИКАТА ДО 5%- СВОБОДНИЯ ПАЗАР ЩЕ СВАЛИ ДВОЙНО ЦЕНАТА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още