IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиана Иванова се оказа без диплома

По закон председателят на енергийният регулатор трябва да има висше образование със степен "магистър" и стаж в областта на енергетиката или ВиК

15:19 | 12.03.13 г. 18
Юлиана Иванова се оказа без диплома

Копия от дипломата на бившата шефка на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Юлиана Иванова в институциите няма, съобщи Dnes.bg. Въпросът около образователната степен на Иванова беше повдигнат от "червения" депутат Михаил Миков преди броени дни. Тогава беше поставено под въпрос дали решението взето от енергийния регулатор за намаляване на цената на тока е легитимно.

Вчера енергийният министър в оставка Делян Добрев беше категоричен, че решението на ДКЕВР за намалението на цената на тока е законосъобразно. „Аз диплома не съм виждал. При хипотезата да има нещо с нейната диплома – ДКЕВР е колективен орган. За да бъде в сила едно решение, трябва да има 4 гласа „за” от 7. На това заседание са присъствали 6 членове на комисията, така че дори да се изключи г-жа Иванова, пак има 5 гласа „за”, които са повече от необходимите 4", разясни Добрев.

Според Закона за енергетиката председателят на ДКЕВР, който се назначава от Министерския съвет, трябва да има завършено образование степен "магистър" и стаж в областта на енергетиката или водоснабдяването и канализацията. Припомняме ви, че Юлиана Иванова беше представена като инженер по топлоядрена енергетика, завършила Техническия университет.

От Министерския съвет след проверка заявили, че при тях в досието на Иванова копие от диплома липсва. Тя е подписала декларация, че няма законови пречки да заема поста председател на ДКЕВР, а едно от изискванията е да има висше образование. Копие от диплома нямало и в ДКЕВР. Преди дни ректорът и зам.-ректорът на Техническия университет в София обявиха, че при тях диплома на Юлиана Иванова не е издавана.

Самата тя не отговаря на телефона си, отбелязва електронното издание на "24 часа".

Юлиана Иванова беше назначена за председател на ДКЕВР, след като от поста беше освободен Ангел Семерджиев. Само след три дни обаче премиерът Борисов поиска оставката на Иванова заради скандал с участието й във фирма, за която беше установено, че е развивала незаконна продажба на цигари.

Въпреки това, докато Юлиана Иванова беше в оставка, ДКЕВР намали цените на електроенергията.

Днес ДКЕВР трябваше да заседава за пръв път под ръководството на новата шефка Евгения Харитонова, но заседанието беше отменено неясно защо.

Още новини от България можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
с две ръце гласувам за:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Един от основните проблеми е прозрачността.Затова трябва да ги задължат да публикуват всичко в Интернет публично - дори фишове за заплати ако трябва по пост. Трябва да забранят търговската тайна на на държавните и общински предприятия и органи. Единствено технологиите трябва да имат такава защита. Държавните договори трябва също да са напълно публични - за газа например, за ЮП и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
Не е въпроса до ББ, а в това, че масово се купуваха/купуват фалшиви дипломи.А и това, че подобни руси жени се допускат до високи постове заради няколко лични услуги.Това няма да се промени които и да са следващите управляващи защото го има на всякъде. Дори и в Германия имаше такива скандали за хора с фалшиви дипломи и/или крадени дипломни работи и/или любовния на някой си да я назначат на висок пост.Сегашната култура, която налага женско присъствие по високите постове води до подобни гафове. Защото много малко жени на практика имат нужните качества.Нищо против нямам жените, а има и някои много добри, но като цяло разликите са факт и подобни гафове с пряко свързани с подобни назначения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
За да управляваш в ГЕРБ-ерска България, често е достатъчно да си хвъркат/ калинка/. И видяхме поредната, с едно само уточнение:-Тая мн.бързо я хванА'а, бе ! :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Кога ли ни е било нещо нормална на нас. На времето Миро Севлиевски стана министър на енергетиката, а не знаеше какво е киловатчас. Така е - като не ставаш дори за инкасатор в една система, това означава ли, че не ставаш за министър. На времето, въпреки че имах книжки за какви ли не превозни средства полицаите се скъсваха да ме глобяват, че съм нямал книжка за мотопед. Сигурно са прави - за да управляваш мотопед ти трябва книжка за мотопед. Няма значение, че руската машина беше толкова бавна, че всеки по-амбициозен колоездач ме изпреварваше без никакви проблеми. За да управляваш самолет ти трябва книжка за самолет, а за 100 хиляди тонен танкер, ти трябва книжка за 100 000 тонен танкер. Само за да управляваш държавата не ти трябва ни акъл, ни документ. За това всички простаци драпат с нокти и зъби да се набутат в управлението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Браво на г-жа Иванова.Без да имаш диплома и да стигнеш толкова високо в държавната администрация, трябва да имаш мноооого софт скилс.Представете си само: с диплома и такива софт скилс къде можеше да стигне!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
CGY
преди 11 години
В България дори и дипломата рядко е предпоставка за компетентност, но такива случаи са фрапантни и зачестяват. Изключително абсурдно, демотивиращо и отблъскващо е от такива хора да зависи бизнес средата в страната! Тук изниква въпросът кой и каква отговорност носи за подобни (че и по- висши) назначения?Добре би било да се премине към конкурсен избор за всички позиции с управленски функции в администрацията, с ясни правила, критерии и оценяване. За държавни и общински предприятия тези конкурси може да са и международни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Не мога да си обясня защо тази жена се съгласи да поеме поста, след като много добре е знаела колко е наакана!? Единственото логично обяснение, което ми идва наум, е обвързаност. Въпросът е каква точно, но не съм сигурен, че мога да издържа и отговора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 11 години
Нищо не омаловажавам . Вие омаловажавате като се взирате в треската ( дипломата на тази *** ) а не виждате огромната греда която представляват фалшивите дипломи който са залели всички сектори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 0
data
преди 11 години
Това което искам да кажа е че проблема с дипломите е повсеместен ! Но , никой не предлага електронен регистър към Мин. на Образованието . Защо ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още