IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждани настояват да се спрат делата на Топлофикация-София срещу длъжници

Столичният кмет иска да се срещне с новия министър на икономиката, за да дискутират предложенията за промени в нормативната уредба, която касае дружеството

14:24 | 13.03.13 г.
Граждани настояват да се спрат делата на Топлофикация-София срещу длъжници

Скандал се развихри по време на заседанието на работната група, която трябва да намери вариант за самоотчет на абонатите на „Топлофикация-София“.

Гражданите, които присъстваха на заседанието, настояха да бъдат прекратени съдебните дела срещу потребители на услугите на топлофикационното дружество за неплатени сметки. Хората се възпротивиха и срещу решението да не бъдат допуснати до заседания на Столичния общински съвет, предаде агенция „Фокус“.

Екатерина Йорданова, която е член на постоянната комисия по финанси и бюджет и на постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма към общинския съвет, обясни, че крайният срок за работата на експертната група е 20 март, но са получени много предложения.

„Има много предложения, те са противоречиви. Нямаме категорични решения за спиране на делата все още“, коментира Йорданова.

Председателят на работната група Зафир Зарков коментира, че в последните години са се увеличили сключените споразумения между топлофикационното дружество в столицата и клиентите й.

„Ще насочим нашите усилия за опции към решаване от етажната собственост – етажни собствености, които не желаят прогнозни сметки, да имат възможността на контролиран самоотчет поне веднъж годишно по време на отоплителния сезон, което ще осигури коректност на самоотчетите. Другият вариант за ежемесечно отчитане е за дистанционен такъв, с разпределители, които имат възможност за дистанционен отчет и водомер, което ще позволи ежемесечно отчитане по възможно най-удобния начин”, коментира Зарков.

Той посочи, че е необходимо абонатите да бъдат оборудвани с топломери с дистанционно отчитане, но в момента „не можем да искаме от абонатите да ги закупуват“. „Трябва да търсим варианти, в които абонатите да не се натоварват“, допълни Зарков.

Припомняме, че столичният кмет Йорданка Фандъкова назначи допълнителни проверки в "Топлофикация-София", а Прокуратурата и Икономическа полиция също се ангажираха да разследват кой е виновен за загубите на дружеството.

В края на февруари Столичният общински съвет прие мерки за оздравяването на дружеството, сред които отпадането на лихвите при просрочено изплащане на прогнозните сметки, както и изискването за нови общи условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди.

Междувременно днес кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи пред журналисти, че иска още през следващата седмица да се срещне с новия икономически министър Асен Василев, с когото да дискутират предложенията за промени в нормативната уредба, която касае „Топлофикация-София“.

Фандъкова иска среща и с новия земеделски министър проф. Иван Станков по повод наредбата за приютите за безстопанствени животни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още