IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкции за „Софийска вода“ иска зам.-председателят на Столичния общинския съвет

ВиК дружеството не е изпълнило бизнесплана си и не е намалило загубите на вода, посочи Николай Стойнев

16:06 | 14.03.13 г.
Санкции за „Софийска вода“ иска зам.-председателят на Столичния общинския съвет

Столичното ВиК дружество „Софийска вода“ трябва да бъде санкционирано от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), тъй като не е изпълнило заложеното в бизнесплановете си. Това коментира зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев, цитиран от БТА.

Според него концесионерът на дружеството е заложил намаление на загубите на вода в размер на 20% в периода между 2007 и 2009 година. До момента това не се е случило, като намалението е само с 2%, коментира Стойнев.

Това е нарушение на бизнесплановете и ДКЕВР трябва да наложи санкции, обясни той.

Инвестиция ли са превозните средства?

Стойнев посочи още, че от 2008 година насам „Софийска вода“ отбелязва покупката на автомобили като инвестиционен разход. Закупени са 82 превозни средства на обща стойност около 1,35 млн. лева без ДДС, които са отчетени като инвестиции, допълни той.

Междувременно Георги Кадиев отбеляза в своя Facebook профил, че кметът Йорданка Фандъкова и Столичният общински съвет са заели позиция по отношение на искането за увеличаване на цената на водата на днешното заседание на СОС.

Столичната община притежава 22,9% от ВиК дружеството, но не се възползва от това, смята общинския съветник от БСП. Той посочи, че през миналата година от „Софийска вода“ са поискали увеличение на цената на водата в столицата с 13,6%, а от Столичната община не са реагирали на това искане.

„Не съм чул г-жа Фандъкова да е обелила дума, не съм чул тримата (от шест) представители на общината в съвета на директорите да са оспорили“, коментира още Кадиев. 

Припомняме, че общинските съветници от БСП поискаха развалянето на концесионния договор за столичното ВиК именно заради неизпълнението на поетите задължения за загуби по водопроводната мрежа. Беше посочено, че при сключването на договора загубите са били около 64%, а сега са 57 на сто. Задължението на концесионера е било до 12-тата година загубите да бъдат намалени до 24%. 

Столичната община преотстъпи управлението на дружеството през октомври 2000 година. Концесията е за срок от 25 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още