IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мирослав Найденов стана "клиент" на прокуратурата по три обвинения

Наложена му е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лв.

15:51 | 26.03.13 г. 15
<p>
	Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов.&nbsp;Снимка:<em> БТА</em></p>

Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов. Снимка: БТА

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече в качеството на обвиняем бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщиха от държавното обвинение. Наложена му е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лв.

Найденов е привлечен от спецзвеното за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз. Досъдебното производство, по което ексминистърът е привлечен като обвиняем, е образувано на 9 ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК.

Найденов е обвинен за това, че през октомври 2010 г. е обещал подкуп в размер на 200 хил. лв. на изпълнителния директор на фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов, за да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В. 007“ ЕООД и „Мелком“ ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г."

На 2 ноември 2010 г. Найденов е принудил Симеонов, противно на волята му, да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел „Инспекторат“ на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на фонд „Земеделие“ Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП, като злоупотребил с властта си в качеството си на земеделски министър.

През март преди 3 години пък обвиняемият Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за „Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.“. Тя била обявена от фонд „Земеделие“ по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.  

"Повдигнато ми е обвинение по дело, което е отлежавало 3 години и половина в изчакване на подходящия момент, но за мен това е възможност да изчистя името си и да посоча поръчителите. Това заявява бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов", цитиран от агенция „Фокус“.

В изявление Найденов казва още: "Вчера, в 15:00 часа, получих призовка за разпит в качеството ми на обвиняем. Реших да не се възползвам от правото си да се явя след 3 дни и за това се явявам незабавно днес в Софийска градска прокуратура по доносите, които Калина Илиева години наред разнасяше по различни инстанции и политически партии. Още веднъж заявявам категорично, че не се притеснявам нито от Калина Илиева, нито от СРС-тата, с които е била окичена, нито от твърденията на други лица, свързани с това дело, които са склонявани да свидетелстват срещу мен", се казва в изявлението на Мирослав Найденов.

"За съжаление, политическият натиск, който оказва БСП през последните две седмици на прокуратурата, показа, че са прибрали тази измамница в своите редици. Това доказа, че БСП е готова на всичко, за да се върне на власт, включително и да си служи с класифицирана информация по дела, до които достъп трябва да имат само компетентните органи, включително и да използва прокуратурата за предизборни цели", пише в изявлението на Мирослав Найденов.

"Вчера разговарях с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и го уведомих, че се отказвам от номинациите на партийните организации за предизборните листи на ГЕРБ. Той прие решението ми като единственото правилно. Не искам да се възползвам от бъдещ депутатски имунитет, тъй като желанието ми е за бързо и честно приключване на това досъдебно производство.

По време на досъдебното производство няма да говоря, за да не преча на следствието и моля медиите за разбиране. Когато всичко това приключи, както винаги ще изляза пред вас и ще отговоря на всичките ви въпроси, като бъдете сигурни, че ще има какво да чуете", се казва в изявлението на Мирослав Найденов.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 6
jelenski
преди 11 години
толкова корупция, мафиозни сделки и ошушкване на държавния резерв както при герб не е бивало. Започва да ме радва кандидатурата на г-жа Йотова, като разбрах, че не само е най-успешният ни евродепутат, но и че е зам шеф на европейската комисия за борба с мафията и корупцията. много мафия и корупция има у нас и трябва да се вземат мерки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
До още 24 часа трябва да има най-малко още сто мнения по темата, със съответните плюсове и минуси! Ние ли наистина сътворяваме тая помия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 11
prectical
преди 11 години
Мирослав Найденов, Московски, Фидосова и националният предател Дянков трябва да бъдат осъдени незабавно.Можели една фейсбук страница да струва 50 000 - дадени на някоя русичка хубавица,вместо на някое къдърно момче и то за много по малко пари.Московски пък е дал на някаква нейзвестна фирма един от панелите за цифрова телевизия, също така този предател иска да разфасова и БДЖ.Дянков предаде страната и народа си само за едно потъпване по рамото от МВФ и СБ, Румен Петков,Р.ОВЧ, Ахмед Доган, Михайл Миков, Иван Костов,Яне Янев,Мартин Димитров и Кунева- Пръмова трябва да бъдат осъдени на доживотен затвор.Следващото правителство е задължителна коалиция между БСП, ГЕРБ и Атака.Само такава коалиция би намалила краденето и нейзгодните и лобистки проекти.Герб дойдоха с обещание за ел.правителство, а напредъка му е сега е толкова,колкото когато дойдоха на власт.Време е да оправим тази страна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 10
abdul
преди 11 години
Този човек заедно с другарчето му ЦЦ, и ДД и ББ са за затвора.Да напомням ли за чия далавера падна това правителство ?п.п. Нямам политически пристрастия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
mathematician
преди 11 години
Bertram, а не е ли така правилно?Другия филм беше с Доган, като цялото ДПС се юрна да го защитава какъв голям хидролог бил (или там както се казва).Или оставките на двамата Руменовци от предното правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 6
jelenski
преди 11 години
този даде 50 бона за безплатна фейсбук страница, която накрая дори и не направиха неговите поставени лица. Чак журналистите като се разровиха я направиха за една нощ. После нарпави каскадата да се преведе и скайп на български - за 90 бона, нищо че скайп така и така си е на български. Герберските точения на пари са епични
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 12
amanotumnici
преди 11 години
Кога българкият дон Корлеоне Бойко Борисовски ще бъде привикан от прокуратурата? Дори в уикипедия официално му е публикувана цветущата дейност. Защо съдебната система се е скатала и не привика топ 1 мафиот на балканския полуостров?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 0
melon
преди 11 години
БГ цирк...серия 345 678
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 0
nicknja
преди 11 години
образувано на 9 ноември 2009 г. а през октомври 2010 г. е направил престъплениетовече и бъдещи ли престъпления се разледват ?!може пък да сме и свидетели на първият политик който да е на пълна държавна издръжка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 1
Taugenichts
преди 11 години
Перфектния начин да си "изчисти" името. Тези филми ги гледаме в продължение на 20г. Балъците да се радват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още