IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фотоволтаичните централи протестират срещу решението за изключването им

Заради препълнени язовири в момента водните централи са пуснати на пълна мощност и това налага промяна в микса

11:46 | 04.04.13 г. 120
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фотоволтаичните централи протестират срещу решението за изключването им

Фотоволтаичните централи изпратиха протестно писмо срещу решението за ограничаване на произведената от тях енергия. Намалението е наложено по искане на Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО), а целта е балансиране на системата след препълването на язовирите и пускането на водноелектрическите централи на пълна мощност.

Във връзка с тази ситуация се променя енергийният микс и намалява делът на АЕЦ „Козлодуй“, ВЕИ-тата и въглищните централи. За ВЕИ-сектора промяната означава изключване на 40% от мощностите.

В официалната позиция на Българската фотоволтаична асоциация обаче се казва, че от възобновяеми източници се произвеждат „от няколко киловата до няколко мегавата“ и не е възможно именно те да повлияят на баланса на енергийната система на страната ни.

Тази сутрин зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов обаче уточни, че критерий за спирането на мощности е цената, на която те произвеждат енергия.

Все пак от БФА подготвят сигнал до главния прокурор, в който ще поискат да бъде спряно нарушаването на действащото законодателство и европейските нормативи.  

"Поредицата обвинения срещу производителите на екологична енергия целят да оправдаят последователните грешни политически решения, които тласкат българската енергетика от дефицит през м. януари 2010г (когато бе спрян износът на електроенергия от страната) до свръхпроизводство през м. март-април 2013г. ", се казва още в позицията на асоциацията. 

Междувременно от електроразпределителните дружества съобщиха, че във връзка с искането на ЕСО са започнали изключването на мощности. ЧЕЗ обявиха, че от 10 до 18 часа днес ще бъдат изключени всички вятърни и фотоволтаични централи на територията на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана.

EVN въвежда ограничение на 40% от инсталираните в Югоизточна България ВЕИ-мощности. Мярката ще важи от 10 до 17 часа днес, но от дружеството уточняват, че ще се съобразят с последващи разпоредби на системния оператор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

88
rate up comment 12 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
Приятелю, не си прав, даже ще ти кажа, че говориш глупости.Един от най-големите фотоволтаични паркове е на Петър Курумбашев от БСП, а още колко други има ... не ми се започва. Мога да ти цитирам имена на хора от почти всички партии, които имат шанс за парламента.Дано да си взел някой лев за тези глупости, които пишеш, защото иначе си просто ... ти се сещаш :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 11 години
Проблема е системен - докато има "общо" ( демек държавно) винаги ще се цица в тая държава . Знам за другите страни ама ние не сме другите , ние сме си балканска държава - по близо до ориента отколкото до Париж . За нас не трябва да има държавно - никакво .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 6 rate down comment 10
jelenski
преди 11 години
тия дето се оплакват са тия дето крадаха от хората като невидяли. Кой има фотоволтаични централи - герберите! кой краде - герберите! ДОЛУ ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 8 rate down comment 0
Mupo
преди 11 години
Само да вметна че съм работник в частна фирма занимаваща са с изграждане и поддръжка на всякакъв вид комуникации на съвсем пазарен принцип и която фирма на съвсем пазарен принцип инвестира голяма част от печалбата си в обучение на персонала си в проектиране, изграждане и поддръжка на соларни централи, като в тази дейност както и във всички останали с които се занимаваме има огромна конкуренция. Този сектор е едно от малкото положителни последствия от закона за насърчаване на инвестициите във възобновяеми източници. Проблема е че за проектиране изграждане отиват между 10 и 20% останалите пари от инвестицията отиват в Китай, Германия и най вече за лихви по банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 14 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Дата, така е ама не баш. От наша гледна точка са се провалили, ама от тяхна гледна точка сигурно са са победили. Напък на публичното мнение за тях, те са си напълнили офшорните сметки, пък нега да ги мрази цяла БГ. В Китай има смъртно наказание за корупция в особено големи размери, тука всички недосегаеми. Докато е така, никой няма да иска да е добър стопанин, щом може и да не е. Но съм съгласен с тебе за всичко. Аз искам да питам и Станишко, ако всички реват колко енергоемка ни била икономиката, а бизнеса успее да смъкне консумацията на енергия заради иновации, тогава какво правим?! Нов закон за да ги накараме да ползват повече ток ли?!!? Така става господа, когато в един сектор не се допуска свободен пазар. В това няма нищо добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 11 години
Пфуууу , много коментари много нещо . Да се включи онова , да се изключи нам кво си . Абе пичове нали се сещате че има едно хора в ДКЕВР , ЕСО , НЕК дето всеки месец вземат кеш заплати в хиляди да вършат точно това . Е тия хора се ПРОВАЛИХА тотално . Всичките им прогнози са грешни и те са вечно изненадани . Айде пак някой да ми разправя че държавата е най добрия собственик - няма нужда п.п. Абе много замлъкнаха клакьорите за АЕЦ Белене - момчета къде се загубихте ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 12 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Лично мене най ще ме накефи една хиперинфлацийка сега. Да го видим тогава печалбаря, дето такъв му е и ник-нейма дали ще ми продава ток без пари, както е според 20 годишното договорче или веднага ще се разтърчи да го "актуализира". И ако може би ли ми казал какво точно ще произвеждаш в новото си цехче за 300 човека, че нещо не ми стана ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 6 rate down comment 3
profit1
преди 11 години
Искрено ме развеселявате най бързия начин да си загибиш парите е да правиш бизнес с политици там се дели само на едно . Този извод съм си го направил преди 20г и се доказа и днес 40% такса 40% ограничаване на производството какво остава според вас.Още вкарвате тука разни клишета политици в този бизнес няма инъче нямаше да се случи това,ако ги пък има са най неуспелите кавали хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 15 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Щом не си го разбрал ще ти кажа. Насочи се към бизнес в който основния ти клиент не е държавата или пазара не е контролиран изцяло от държавата. Иначе ако не си връзка с някой като Бойко не те чака добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 3 rate down comment 6
profit1
преди 11 години
А мога ли да попитам на кой сектор сте дали благословия да се развира да не сбъркам в новите си начинания ,че пак ще има бурни овации когато ни окрадът национализират конфискуват нали сме олигарси хахахахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още