IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите посочиха износа на енергия като спасение за въгледобива

Ситуацията в сектора е взривоопасна, предупреждават синдикатите

14:53 | 04.04.13 г. 4
Синдикатите посочиха износа на енергия като спасение за въгледобива

Синдикатите виждат износа на електроенергия като спасение за въгледобивната промишленост, стана ясно след среща на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Същевременно обаче „другите държави не се нуждаят от нашата енергия, но ние се нуждаем от нашия износ“, отчете представителят на КТ „Подкрепа“ Ангел Божилов, цитиран от агенция „Фокус“. По тази причина препоръката му беше да бъдат преразгледани резервите и износът „да се отпуши“. Според него има пазар на електроенергия и той е на турската борса.

Въгледобивът е „гръбнакът на електропроизводството“, коментира от своя страна Валентин Вълчев от КНСБ. Той определи настоящата ситуация в сектора като взривоопасна и нуждаеща се от твърди мерки.

Според Николай Ненков, също представител на КНСБ, в основата на проблемите за сектора е ценообразуването на въглищата. „Продажната цена на въглищата не се регулира от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, а се определя от министъра на икономиката, енергетиката и туризма“, припомни той по време на срещата. 

"Проблемът на въгледобива е именно грешната схема, по която се определя цената на въглищата, защото не може шест години тази цена да стои замразена изкуствено”, съгласи се и шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

Увеличение на цената с 10 или 20 лева обаче не решава проблема, смята той и допълни, че ако мините произвеждат 100 -120 хил. тона въглища на ден, ще е достатъчно да си покриват издръжката и инвестициите. 

За зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов решението за спасението на сектора е приватизацията на мините. 

Припомняме, че в момента заради несъотвествие на турската енергийна мрежа с европейската е ограничен износът на електричество от България към Турция. Влияние оказва и кризата в Гърция, която свива потреблението на енергия. През 2011 година обаче износът на електричество е бил рекордно висок, сочат данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). 

Заради свитото потребление и износ от днес е намалено и производството на енергия от АЕЦ "Козлодуй", възобновяемите източници и от въглища. Приоритет в производството на електричество имат водните централи заради препълнените язовири. 

Членът на УС на ЕСО Митю Христозов обясни свитото потребление с намалението на потреблението от страна на индустрията, а потреблението на домакинствата се запазва в почти същите граници както през 2012 година. Износът обаче намалява с 30 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 1
popo323
преди 11 години
Някой съзнава ли каква голяма глупост дрънкат синдикатите Решението било износ на ток , но на каква цена никой не казва Те очакват НЕК да го изкупува този ток на цените които те искат , но в същото време износа да е на много по ниски цени Разликата ще трябва да я плащат българите чрез сметките си , защото видите ли ще вземат да фалират стотиците гешефтари по системата Да не говорим ,че ще подбият цената в целият регион и на много хора навън това няма да се хареса , а гротеското е че българите ведъж ще плащат поне три пъти по скъп ток от този за износ , а ще трябва да покриват и разликата в загубата от произведения и продадения ток навън Сринаха цялата икономика която подариха на червените перачи от БСП , сега няма и кой да употреби произведеният ток , та и АЕЦ Белене щяха да строят , и там загробиха 2 милиарда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Rumen_
преди 11 години
А за износа на въглища да попитам, защо го няма нещо? Макар че износа на електроенергия е по-добър вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
MarkoM
преди 11 години
"........обясни свитото потребление с намалението на потреблението от страна на индустрията..."- Ама да не си помислите, че причината за това е липсата на индустрия - неееееее, няма такова нещо, нали в последните 3-4 години силно се развиваме. Единствената причина за това е това е от подобрената енергийна ефективност, така да знаете!!!:))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Tony
преди 11 години
"Въгледобивът е гръбнакът на електропроизводството, коментира от своя страна Валентин Вълчев от КНСБ." - синдикатите да ду..т супата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още