IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миньори протестират срещу спирането на мощности в ТЕЦ-овете*

Опасенията са, че от енергийния микс може да отпаднат някои топлоцентрали, а това да доведе до загуба на хиляди работни места

10:43 | 05.03.13 г. 22
<p>
	<em>За по-малко от 2 часа в центъра на столицата се събраха над 3 хил. митингуващи. </em>Снимка:<em> БТА</em></p>

За по-малко от 2 часа в центъра на столицата се събраха над 3 хил. митингуващи. Снимка: БТА

Миньори, енергетици и железничари излязоха на протест в София срещу възможността за изключване на топлоелектрическите централи от енергийния микс с цел поевтиняване на тока, съобщи агенция „Фокус“. Митингът е организиран от Федерацията на независимите синдикати на миньорите-КНСБ и Синдикалната миньорска федерация на КТ „Подкрепа”.

Основната причина за днешните протестни действия е притеснението на миньорите и енергетиците, че заради спирането на мощности в топлоцентралите „Бобов дол” и „Брикел”, някои от мините вече преустановяват дейността си, което застрашава работните места на хиляди работници.

Миньорите се притесняват още, че намалението средно със 7 % на цената на електрическата енергия, което влиза в сила от днес, ще промени и квотите в енергийния микс. Това също би довело до евентуално затваряне на топлоцентрали, а по този начин още много работни места ще бъдат закрити.

„Въпреки че от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) увериха, че намалението със средно 7 % на цената на електрическата енергия от днес не е в резултат на промяната в така наречения енергиен микс, ние миньорите, енергетиците и железничарите не им вярваме“, заяви днес вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, който също е в редиците на протестиращите.

Той е категоричен, че не трябва да се допуска от енергийния микс да отпаднат някои топлоцентрали, тъй като това би довело до загуба на хиляди работни места.

Основните искания на протестиращите са свързани със запазване на работните места. Те скандират "Не закривайте работните места във въгледобива, енергетиката и БДЖ. Не ви вярваме". Някои са издигнали лозунги "Търпението се изчерпа", "Искаме хляб и работа". В началото на шествието носят кръст с надпис "Въгледобив".

Същевременно ДКЕВР увери протестиращите, че няма да бъдат изключвани топлоцентрали от енергийния микс. Представители на митингуващите влязоха в сградата на регулатора, за да представят всичките си искания, които са общо девет. Те предупредиха, че ако новото ръководство на ДКЕВР предприеме други действия, те ще се върнат отново и ще отстояват правата си и работните си места.

Обещанието на регулаторната комисия бе потвърдено и от министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев:

"Няма да бъдат намалявани квотите на всички топлоцентрали в така наречения енергиен микс. Имате си работните места. Усилията на министерството са насочени и към увеличаване на износа на електроенергия, за да може всички вие да работите не само за държавната квота и за международната", категоричен бе той.

По-рано днес митингуващите тръгнаха на шествие от площад „Княз Александър I” до сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), където днес бе проведено заседание за окончателно решение за намаляване цената на тока. След това се отправиха към сградата на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма на ул. „Триадица”.

*Допълнена към 12:35 ч. с обещанието на Министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 1
pecan
преди 11 години
При АЕЦ Белене разходите за амортизация не може да паднат под 250 000 х.лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
pecan
преди 11 години
ОТЧЕТ ЗА ВСЕОБХВАТНИЯ ДОХОДНА АЕЦ КОЗЛОДУЙ ЕАД ГР. КОЗЛОДУЙЗА 2010 ГОДИНАСъдържаниеТекуща година(х. лв.)Приходи от продажби 749 557Други приходи 59 550 Промени в салдата на продукциятаи незавършено производство24 453 Балансова стойност на продадените стокии дълготрайни активи(544) Капитализирани собствени разходи 838Разходи за материали (164 082) Разходи за външни услуги (108 866) Разходи за амортизации (138 034) Разходи за заплати /възнаграждения/ (147 648) Разходи за осигуровки (30 900) Други разходи (167 039) в т. ч. провизии (85 323) Финансови приходи/разходи (11 136) Приходи от дъщерни предприятия 789Печалба/загуба преди облагане с данъци 66 938 Разходи за данъци 6 501 Печалба/загуба за периода 60 437
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
stasi666
преди 11 години
Уж пазарна икономика,а сме длъжни да плащаме за замърсяваща и скъпа ел.енергия.Като немогат да са конкурентно способни,ЧАО социализма свърши само на хартия май
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"Енергетика базирана на местни суровини създава работа и поминък ТУК в България !"-----------Добро пожелание, но някак си не се получава така. Някак си за България и българите остават трохите, отпадъците, високите сметки, а плюсовете отлитат някъде из разни офшорни зони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"Народа се е отказал масово да мисли. Средния българин ползва мозъка си само да изпълнява"-------------Не си прав. За да мисли човек трябва да има информация. А информацията се крие умишлено (липсва прозрачност). И следователно, и да иска човек да мисли, няма да може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Това не е доклад на HSBC а лъжливи твърдения на БСП и Сие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
rumen221
преди 11 години
dataq bgManq- За сега изглеждахте интелигентно. Ето ви данни те от доклада на HSBC и Ви разрешавам за спорите с тях..."При ИСТИНСКАТА ЦЕНА от 4.53 милиарда евро цената на 1 000MW ИНСТАЛИРАНА МОЩНОСТ Е 2,265 МИЛИАРДА ЕВРО, което е ДАБРА ЦЕНА ЗА КУПУВАЧА. - В доклада нормираната (усреднена) цена на тока, за региона за 60 години, е 75 евро/МВч. Деиндексираме със заложения в доклада дисконт и получаваме точно 32 евро/МВч. (Или 64 лева на мегават/час. или 6,4 стотинки на киловат. Козлодуй продава днес по 65 лева на мегават/час.), А НИЕ ГО КУПУВАМЕ ПО 17 стотинки....2. От таблицата на HSBC, стр.11 (долу в ляво) Средни експлоатационни разходи (за 60 години) - 1,21 евроцента на киловат, но за първата година с деиндексиране 0,65 и получаваме; 3,2 0,65 = 2,55 евроцента печалба от киловат или 25,5 евро ПЕЧАЛБА на мегават."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
А не знам дали е комунист ама все повече прилича на ония с финансовата грешка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
А за нормирана печалба от 5% - предай искането си към вашата енергиина мафия начело с Р. Овч.Аз подкрепям нормирана печалба от 5% за прекупвачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Ей комунист продажен - АЕЦ Белене никога няма да продава ток по 7 ст., дори и в Crisys или Call Of Duty това е невъзможно, камо ли в реалния свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още