IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър е разпоредил да се провери има ли недостиг на направления

Личните лекари и здравната каса се разминават в информацията за талоните за преглед при специалист

14:34 | 12.04.13 г.
Здравният министър е разпоредил да се провери има ли недостиг на направления

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е разпоредил да се направи проверка дали има недостиг на направления за преглед при специалист. Това съобщи самият министър по време на откриването на новото инфекциозно отделение на болницата в Бургас.

„При нас постъпва информация за направленията от личните лекари и от директора на касата д-р Пламен Цеков. Има някакво недоразумение в информацията и от едната, и от другата страна“, каза проф. Петров.

Припомняме, че в началото на годината Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) възприе нова методика, по която да разпределя направленията за прегледи при специалист. Така общопрактикуващите лекари, които издават талоните за преглед, получиха указания да ползват 1/3 от лимита за първото тримесечие на 2012 година. Отпадна и възможността да се надвишават с 10 на сто наложените лимити.

Заради новата методика нарасна напрежението сред личните лекари, които по принцип се оплакват от недостиг на направления, но от здравната каса продължават да твърдят, че недостиг на талони за преглед при специалист няма.

Въпреки това през февруари от НЗОК отпуснаха допълнителни направления, а малко по-късно възстанови старата методика за разпределението на талоните, включително и възможността да се надвишават определените лимити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още