IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иво Маринов: Очакваме 3% ръст на чуждите туристи през летния сезон

Разчитаме на руския пазар, както и на засилване позициите на пазари като Китай и Япония, каза зам.-министърът

14:30 | 18.04.13 г.
<p>
	<em>Иво Маринов откри ретроспективна фотоизложба &bdquo;10 години международно изложение &bdquo;Културен туризъм&rdquo;&ndash;Велико Търново&rdquo;.</em>&nbsp; Снимка: БТА</p>

Иво Маринов откри ретроспективна фотоизложба „10 години международно изложение „Културен туризъм”–Велико Търново”.  Снимка: БТА

Зам.-министърът с ресор туризъм Иво Маринов прогнозира 3% ръст на чуждестранните туристи у нас през новия летен сезон. Най-голям ръст се очаква от страни като Русия, Украйна, Беларус, Молдова.

За България остават важни и пазари като Германия и Великобритания, които ще отбележат лек ръст. Съседните ни страни също запазват интерес към България, каза зам.-министърът. Важното е, че очакваме засилване на позициите на някои нови пазари като Китай и Япония и някои държави от бившата ОНД", уточни Маринов пред БНР.

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов откри десетото Международно туристическо изложение "Културен туризъм - Велико Търново-2013 г."

Според Иво Маринов има възходяща тенденция при търсенето на културно-познавателни турове от чуждестранните туристи у нас. По думите му 251 милиона лева е общата сума, договорена по оперативна програма "Регионално развитие", която е предназначена за археологически разкопки, консервация и реставрация на обектите, както и създаване на туристическа инфраструктура и посетителски центрове. Други 18,5 милиона лева са договорени за развитие на регионалния туристически продукт.

Той напомни, че на територията на България има повече от 40 хиляди паметници на културно-историческото наследство и е необходимо страната да превърне недостатъците от миналото си в позитивен елемент.

Предимство на България е, че културните ни забележителности все още не са достатъчно познати и предизвикват интерес у туристите, смята Маринов. Според изследвания на Министерство на икономиката близо 24% от чуждестранните туристи, които посещават България, я асоциират с богатата й история и култура.

„Други дестинации, които са преки конкуренти на България в тази област - като Испания, Италия, Гърция и Турция, в голяма степен това, което са имали като културно наследство, вече е показано, известно. Докато в България със средствата, които се влагат ежегодно по различни програми и от държавния бюджет за разкопки и социализация на културните обекти, тепърва излизат неща, които ни отличават от нашите конкуренти и които ще ги направят по-разпознаваеми и ще могат да превърнат България в туристическа дестинация", каза още заместник-министърът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още