IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Кокинов подаде оставка като градски прокурор

Образувана е проверка в прокуратурата, която трябва да установи автентичността на аудиозаписите, разпространени в медиите

17:28 | 26.04.13 г. 2
Николай Кокинов подаде оставка като градски прокурор

Николай Кокинов подаде оставка от длъжността Софийски градски прокурор. Оставката е подадена чрез главния прокурор до ВСС, съобщиха от пресслужбата на ВКП.

По-рано днес аудиозаписите, както и текстовото възпроизвеждане на разговорите между бившия премиер Бойко Борисов, ексземеделския министър Мирослав Найденов и Николай Кокинов са представени на главния прокурор Сотир Цацаров.

Незабавно във ВКП е образувана проверка, която трябва да установи автентичността им. ВКП ще търси и дали има данни за евентуално извършени престъпления против правосъдието и престъпления по служба.

До настоящия момент е установено, че аудиозаписите не са резултат от прилагане на СРС-та по предвидения в закона ред спрямо Борисов, Найденов и Кокинов.

Припомняме, че записите бяха разпространени от анонимен източник на редакционните пощи на редица медии.

Анонимният подател се представя като служител на СДОТО – „един от тези, които ви подслушват“. Той посочва, че е участвал в нерегламентирано подслушване в началото на април тази година на среща между Бойко Борисов, бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов.

„На нея се обсъждаше какви са възможностите да бъде прекратено делото за корупция, по което Мирослав Найденов е обвиняем, и куп други неща, касаещи  държавата. За да отидем на тази „тренировъчна мисия“, бяхме изпратени с обяснението, че е по разпореждане на Цветанов, въпреки че министърът на вътрешните работи тази сутрин беше Петя Първанова“, обяснява анонимният подател, който е подписал писмото си като Бойко Найденов Кокинов.

От записа става ясно, че разговорът се върти около разследването за корупция, злоупотреба с власт и принуда срещу Найденов и лостовете за влияние в прокуратурата. Разговорът изобилства с вулгарни думи и цинизми.

Паралелна структура на МВР в държавата работи и подслушва и зад това стоят Станишев и хората му, беше коментарът на експремиера Бойко Борисов по повод изтеклите записи.

"Аз само знам, че от дома си не съм излизал, така че ако някой там ме е накичил с мероприятие частно, се надявам прокуратурата да почне да търси виновниците, които правят всичко това. Те не са толкова анонимни, колкото изглеждат. Просто МВР се използва само за мюре. Други, много по-мощни структури, работят, за да оглушат бизнес климата и всичко това, което се случва в България”, заяви Борисов.

Той добави, че не е слушал записите, но предположи, че най-вероятно са направени в дома му в Банкя.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
Битката в ГЕРБ продължава грозна и и по милиционерски. Но от такива хора какво друго може да се очаква. Герберите се опитват да отвлекат вниманието от съдържанието на разговора към това, кой е поръчал подслушването. Така са им наредили от института по психология на МВР. Но колкото и да се мъчат, нещата вече отидоха твърде далеч. Ясно е, че ББ се опитва да прикрива престъпление, ясно е, че е налице престъпна намеса в работата на прокуратурата. Какво повече трябва да стане, за да се убедим, че с ББ ние държава не можем да имаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikodim
преди 11 години
""зад това стоят Станишев и хората му, беше коментарът на експремиера Бойко Борисов по повод изтеклите записи.""Я виж ти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още