IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зачестяват случаите на измами от имотни агенции

НАП започва проверки и ревизии на брокери, за които данните са показали риск от неплащане на данъци

15:36 | 29.04.13 г. 3
Зачестяват случаите на измами от имотни агенции

Зачестяват случаите на нелоялни практики от страна на агенции за недвижими имоти, които не издават касови бележки на клиентите си при сключване на договори за наем или продажба. За последните два месеца в Националната агенция по приходите (НАП) са подадени над 100 сигнала, в които граждани алармират, че за платените от тях дължими комисиони по контрактите не е издадена касова бележка или счетоводен документ, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

От НАП уточняват, че по всички сигнали са възложени проверки, като в 80% от случаите данните за данъчни нарушения се потвърждават. На нарушителите са издадени актове.

Сред случаите има такива, при които платената комисиона достига до 2500 евро, като между купувача на имота и агенцията няма сключен договор, нито за платената сума е издаден документ.

Припомняме, че санкцията за неиздаване на касова бележка от юридическо лице е 2000 лв., но може да достигне и до 10 хил. лв. в случаите, в които се извършва дейност без касов апарат или такъв без дистанционна връзка с НАП.

За това от приходната агенция планират 100 проверки и ревизии на агенции за недвижими имоти и физически лица брокери, за които данните на НАП са показали риск от неплащане на данъци, допълват от приходното ведомство.

Във връзка със зачестилите сигнали за некоректно поведение в бранша НАП и Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) започват информационна кампания за гражданите.

Брошура, която се разпространява в офисите на приходната агенция, НСНИ, нотариални кантори в страната и интернет дава практически съвети на гражданите как да действат при покупка, продажба или наемане на имот. В нея ще има и ясно посочена информация какво да изискват от агенцията посредник, ако са решили да използват такава.

Въпросната брошура подробно описва и данъчното облагане на доходите от продажба или наем на имот.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
Аз пък смятам, че НАП трябва да ми връща ДДС, ако събирам бележки!Както в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
T.A.D.
преди 10 години
Изпуснаха милиони от НАП предишните години, капка в морето от измами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
mobiman
преди 10 години
Смятам, че санкциите за неиздадена касова бележка трябва да са по-високи от сегашните. Комисионната им от една сделка е 2500 евра, а санкцията е 2000 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още