IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери на имоти настояват за прозрачност около новия съсловен проектозакон

Посредници се опасяват от монополизация на пазара и поставят редица въпроси, свързани с неизяснени моменти от бъдещата нормативна рамка

09:10 | 16.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Брокери на имоти настояват за прозрачност около новия съсловен проектозакон

Брокери на недвижими имоти се опасяват от монополизация на пазара заради проектозакона за дейността им, който Националното сдружение „Недвижими имоти“ предаде на депутати от парламентарната правна комисия.

В онлайн петиция, подписана от над 250 физически и юридически лица от сектора на имотите, брокерите настояват за достъп до текстовете на законопроекта, за да се убедят дали в действителност готвените регулации ще защитят потребителите и професионалистите в бранша, каквато е основната цел на нормативната рамка.

Подписалите петицията се опасяват, че законопроектът може да противоречи на постановки в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), а предвидената съсловна камара има вероятност да се състои от „група физически лица, чрез която да се контролира дейността в бранша и да се извличат дивиденти от това под формата на такси и глоби“.

„Въпреки многократните ни искания, настоявания, молби да ни бъде предоставен за запознаване проектът за закон, достъп до същия не ни беше даден“, посочват брокерите в петицията.

Те настояват да бъде публикуван пълният текст на изготвения от сдружението проект за закон за дейността на брокерите на недвижими имоти. Поставени са и 10 въпроса към самото сдружение, които касаят мерките за елиминиране на т. нар. „креватни“ брокери, комисионните и възнагражденията на посредниците, защитата на агенциите от нелоялни служители, застраховката „професионална отговорност“, професионалната квалификация на брокерите, както и подробности за бъдещия състав и функции на съсловната камара.

Подписалите петицията посредници смятат, че Националното сдружение „Недвижими имоти“ не е представителна за бранша организация, тъй като в нея членуват 232 компании, а в страната оперират над 2 хил. агенции за недвижими имоти. В тази връзка те се опасяват, че сдружението защитава интересите на своите членове и може да се стигне до монополизация на пазара.

Зам.-председателят на сдружението „Недвижими имоти“ Лъчезар Искров съобщи за Investor.bg, че в близките дни на сайта на организацията ще бъде бъде публикуван пълният текст на законодателните предложения. В близко бъдеще също така се предвижда да бъде организирана широка дискусия на текстовете.

По думите на Искров организаторите на петицията са добре запознати със законопроекта, но експлоатират притесненията на хората, които оперират на пазара, за да преследват лични цели.

„Това, което се предлага и евентуално би се приело, няма да доведе до създаването на картел“, увери той, като допълни, че текстовете се обсъждат от 2009 г. насам и отразяват всички предложения на фирми от цялата страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още