IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Икономически растеж от 4% е реалистичен при определени условия

До 2020 г. европейските пари ще останат основния стимулатор на растежа, смята бившият министър по управление на еврофондовете

14:12 | 08.05.13 г. 4
Дончев: Икономически растеж от 4% е реалистичен при определени условия

Реална възможност за страната ни при запазване на стабилността е икономически растеж от 4 на сто годишно. Това каза министърът по управление на еврофондовете в кабинета „Борисов“ Томислав Дончев по време на дискусия в Габрово, предаде БТА.

По негови думи този ръст е изпълним при няколко конкретни условия: европейските средства да бъдат адекватно използвани, да се запази стабилността и балансирания бюджет, държавата да "тежи" по-малко на бизнеса.

“За страна, в която работят 2,1 млн. души, а живеят 7 млн., в която производителността на труда е половината от европейската, в която БВП е едва 45% от средното за Европа, да говорим, че за 1-2 години ще станем по-богати и то на база преразпределение на пари от държавата, е пълна и тотална утопия“ коментира той.

Дончев бе категоричен, че до 2020 г. европейските пари ще останат основния стимулатор на растежа и инвестиционен ресурс. Затова на национално ниво трябва да има екип, който да може професионално, бързо и безопасно да управлява тази сложна система.

"Бизнесът трябва да диша. Преди държавата да реши как да му помага, трябва да реши как да не му пречи", подчерта още той. Това може да стане с редуциране на регулаторните режими и намаляване на административната тежест.

Дончев посочи като сериозен потенциал за развитие и привличане на инвестиции съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на селищата в областта. Според него най-голямата битка трябва да бъде за преодоляване на отрицателните демографски характеристики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
Чудех се кой е този Дончев.Нито имената им запомнени (да не говорим да е с нещо добро), нито платформите им смислени, само фасоните им дебелашки. Нямат чувство за самокритичност и оценка на капацитета си. Откъде ще дойде този растеж???? Както някой споменава, така наречения статистически БВП ще го докараме, за да отчетем положитеен растеж най-много до 1%. Но после? Защо никой не представи ясна платформа как ще стане? Защото няма такава. Дори по-лошо. Има скандали, лакомия, некадърност и безочие у тях. Без изключение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
rover
преди 10 години
То не е една глупост да я запомниш, но и в миналите години оптимистично ни предсказваха разни ръстове, които така не се осъществиха. Само с известни условности, фалшификации и статистически грешки "постигаме" 1 или 0,5%. Защото ако "имахме" по-голямо "постижение" щеше да го развенчаят по-грамотните хора.Нищо не е казал този.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
vzhekoff
преди 10 години
Малка поправка - направиха допълнително не 2 млрд лв. дълг, а 4 млрд.лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
amanotumnici
преди 10 години
При условие, че опукаха 4 млрд лева спестявания, направиха допълнителни 2 млрд. лева дълг и постигнаха едва 1% икономически растеж, не виждам как ще направят 4%. Доходите замразени, инфлацията и безработицата двуцифрено число. Този трябва да го е срам да говори за икономика и икономически показатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още