IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асланов: Пет партии влизат в парламента, ако изборите са днес

Делът на скрития вот за момента е изненадващо висок, очаква се избирателна активност малко над 50%

14:40 | 08.05.13 г. 3
Асланов: Пет партии влизат в парламента, ако изборите са днес

Има огромен скрит вот, който не се декларира пред социолозите, но част от него ще излезе в изборния ден. Това заяви директорът на социологическата агенция АФИС Юрий Асланов, който се позова на резултати от проведено национално представително проучване на обществено-политическите нагласи, съобщи "Фокус".

Конкретното проучане е било направено в периода от 26 април до 3 май 2013 г. по поръчка на Центъра за развитие на регионите.

Според резултатите, ако изборите бяха днес, пет партии щяха да влязат в парламента -  ГЕРБ, за която ще гласуват 31,6 % от анкетираните, БСП - 28,3 %, ДПС - 8,7 % от запитаните, "Атака" - 8,4 % и РЗС - 5,2 %.

Причините за възникването на така наречения "скрит вот" са комплексни – колебание от страна на избирателите избирателите, недоверие към работата на социолозите и др.

„Процентът на скрития вот беше 26% преди месец, сега е спаднал на 12%, но все пак в такава непосредствена близост до изборния ден е твърде висок“, категоричен бе Асланов.

Той уточни, че в предишни години скритият вот в непосредствена близост до изборния ден се е движил между 2 и 3 %.

„С приближаването на изборния ден се наблюдава тенденция на спадане на избирателната активност, т.е. има плавен отлив на потенциални избиратели. Най-вероятно избирателната активност ще бъде малко над 50%, докато в началото на кампанията тя беше над 60%, т.е. близка до тази от 2009 г. Сега активността спада, което облагодетелства част от партиите, които по време на кампанията са постигнали по-висока мобилизация на своите поддръжници”, каза социологът.

Според него скандалът с подслушванията е „отблъснал много избиратели, прибавил е лека подкрепа в полза на БСП и е нанесъл огромни щети на ГЕРБ, която е загубила по време на кампанията почти една четвърт от поддръжниците си.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 8
kane
преди 11 години
Въпроса не е ГЕРБ или БСП. Поне пред менВъпроса за мен е ЛЯВО или ДЯСНОИ отговора за мен е ясен - ЛЯВО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Biso
преди 11 години
Една книга, нагледно представяща българския политически живот, в частност БСП и отговаряща на въпроса - Защо след 23 години преход, България е в това положение! Но и даваща насоки, какво може да се очаква или по-скоро, че нищо добро не може да се очаква!***.nikolaikamov.com/book/kamov-book.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
sonka.74
преди 11 години
Скритият вот си има просто обяснение - страх от репресивен отговор на ГЕРБ, а после скандалните разкрития за нерегламентираните подслушвания и съдържанието на изтеклите в медиите записи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още