IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: БСП има потенциал да спечели изборите

ГЕРБ събира електорална подкрепа от 24%, а БСП - 23,6 на сто, сочи проучване на агенцията

13:15 | 10.05.13 г. 6
<p>
	<em>Лидерът на БСП Сергей Станишев </em>Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Лидерът на БСП Сергей Станишев Снимка: Ройтерс

Резултатите между ГЕРБ и БСП почти се изравняват, показва проучване на “Галъп“. Партията на Бойко Борисов събира електорална подкрепа от 24%, а "червените" - 23,6 на сто. Веднага след тях се нареждат ДПС – 7,1 на сто. “Движение България на гражданите“ получава подкрепа от 3,7%, а “Атака“ - 3,6 на сто.

От “Галъп“ посочват, че основна трудност при прогнозирането на изборния резултат е избирателната активност. Всички изчисления почиват върху предположението колко хора отиват до урните. Емпиричните данни дават основание на агенцията да очаква около 3,5 милиона българи да гласуват на предстоящите в неделя избори, което е осреднена величина на прогнозиран минимум от 3,2 милиона и прогнозиран максимум от 3,8 милиона гласа.

По данни на “Галъп“ има очевиден процес на мобилизация на електората на БСП. Според агенцията червената партия е в кондиция да защити традиционния си максимум от един милион гласа.

Според социолозите се наблюдава ръст на доверието в БСП и излизане на социалистите пред партията на Борисов – 26 на сто на 24%.

“Галъп“ посочва, че голямата трудност при прогнозиране на предстоящите избори е въпросът - каква ще е активността на т.нар. мек електорат на ГЕРБ. Твърдият е около милион, но освен него социолозите регистрират още близо 300 хиляди души, които имат симпатии към партията на Бойко Борисов, но не са сигурни дали ще упражнят правото си на глас.

Повечето от тях са хора, които са в процес  на разочарование от бившите управляващи, като не бива да пропускаме и активно течащия процес на объркване от шокиращите разкрития, добили публичност в последните седмици. Като цяло тенденцията на загуба на подкрепа към ГЕРБ, към Борисов и към Цветанов е безспорна за целия последен четиригодишен период и се запазва в предизборните месеци, като спадът е над два пъти, а при Цветанов - над четири пъти.

БСП има потенциал за победа на тези избори, но тя зависи не само от споменатия мек електорат на ГЕРБ, но и от броя на хората, които ще гласуват за „червените“ само за да не се върнат бившите управляващи на власт. ДПС е с традиционно стабилно присъствие, което й гарантира участие в следващия парламент с обичайната позиция на бронзов медалист.

„Атака“ бележи отчетлив ръст след началото на протестите, което я прави сигурен участник в новото Народно събрание, макар и не със заявената от Сидеров големина на парламентарната им група. Движение „България на гражданите“ има потенциал да влезе в парламента, но това ще изисква сериозна мобилизация на симпатизантите му.

Шансове друга партия или коалиция да прескочи бариерата съществуват, но са по-скоро теоретични. За такова щастливо стечение на обстоятелствата ще могат да се надяват четири формации - ДСБ, РЗС, НФНС и коалицията на НДСВ с Касим Дал.

Като цяло 10 дни преди изборите ГЕРБ все още има малка преднина, но спада. А БСП е в догонваща позиция, но расте. Това се нарича паритет на финалната права, което не изключва и фотофиниш, т.е. символична победа със съвсем малко.

От “Галъп“ не се наемат да прогнозират броя на депутатските места на партиите в следващия парламент. Социолозите обаче посочват, че вероятността ГЕРБ да бъде участник в следващото управление на страната е крайно малка.
 

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Та те и не смятат да правят нищо друго освен зареждане на касата си! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Ми... не е съвсем така Нобел. Има толкова много за "замитане". Но дори и това не е основната цел. Времето, време им трябва на ***! Глътка въздух. Бойко яко ги натисна. Още един мандат за Бойко би бил катастрофа за цялата им организация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Специално БСП има защото са много "близки" с ДПС и ДБГ а и АТАКА се продава добре за някои отделни гласувания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
БСП има потенциал да спечели изборите. Е и. Кво, като ги спечели. Всеки, който спечели изборите вдругиден е потенциален самоубиец. Няколко процента разлика в момента нямат никакво значение. Всеки, който спечели изборите с по-малко от 70% в момента няма никакъв шанс да направи каквото и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Много пари направиха от тая социология братче... Това е златна мина през 2 години (когато има избори). А останалите се бъхтим тука да произвеждаме продукти.... Сбъркал съм си занаята... и най вече държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
цитат "От фирмата Gallup Inc., основана от Джордж Галъп в САЩ обаче твърдят категорично, че "ББСС" незаконно експлоатира името им в България, за което водят съдебни дела."Хм...цитат "Представете си, че си купувате телефон от сайта apple-international.com, който е регистриран от Асоциацията Apple International. Вместо желания фирмен продукт обаче получавате нещо, което е почти същото на външен вид, но напълно различно отвътре. И това нещо няма нищо общо с оригинала на прочутата калифорнийска фирма...Подобна изненада ви очаква ако си поръчате социологическо проучване от "Галъп Интернешънал" в България. Продуктът, който ще получите съвсем няма да е американски, а чисто български. "Галъп Интернешънал" всъщност е агенцията на социoлозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, известни като "кънчовците". В правния мир тя не се казва "Галъп", а "БОЛКАН БРИТИШ СОШЪЛ СЪРВЕЙС" (ББСС). Това, което свързва фирмата на българите с оригиналния GALLUP е членството им в Асоциацията "Галъп Интернешънал"."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още