IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти пълен паритет между ГЕРБ и БСП прогнозират социoлози

По-малко от 1% разлика в електоралната подкрепа за двете водещи политически сили, отчитат социологически проучвания

10:47 | 10.05.13 г. 3
Почти пълен паритет между ГЕРБ и БСП прогнозират социoлози

По-малко от 1% разлика в електоралната подкрепа за двете водещи политически сили – ГЕРБ и БСП, отчитат проучванията на няколко социологически агенции дни преди парламентарния вот на 12 май, съобщи bTV.

Според проучването на "Галъп" ГЕРБ ще получи 24%, а БСП – 23,6%. Трета политическа сила е ДПС със 7,1%, следвана от „Атака” със 7% и Движение „България на гражданите” с 3,7%.

Същевременно според данните на агенция „Медиана” ГЕРБ получава 32%, БСП – 31,5%, ДПС – 11,6%, „Атака” – 8%, а Движение „България на гражданите” – 4%.

Партиите, които остават под 4-процентната бариера за влизане в парламента са: НФСБ (2,1%), ДСБ (1,9%), СДС (1,8%), ВМРО (1,6%). РЗС, ГОРДА България и „Лидер” получават по 1%.

„Дни преди предсрочните парламентарни избори разликата в подкрепата за българската партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов и съперничещата й социалистическа партия се стопява,” констатира в свой анализ американската агенция „Блумбърг”, позовавайки се на данните на социолозите на „Сова Харис”. Според тази агенция ГЕРБ може да получи 33,1% от гласовете, а БСП - 32,3%.

Социолозите отчитат загуба на подкрепа от ГЕРБ, от една страна, а от друга – мобилизация на електората на БСП.
Наблюдава се тенденция на спад в персоналната подкрепа за лидерите Бойко Борисов и Цветан Цветанов по време на 4-годишния мандат на управление на партията им, която се запазва в предизборните месеци. При Борисов спадът е повече от два пъти, а при заместника му – над четири пъти.

Левицата е в кондиция да защити традиционния си максимум от 1 млн. гласа. Съществен факт е и излизането й пред ГЕРБ по доверие (26% на 24%) и личното надмогване на Сергей Станишев над Борисов макар и с 1% - 28 на 27 на сто, твърдят социолозите.

Според тях БСП има потенциал за победа на тези избори, но тя зависи не само от мекия електорат на ГЕРБ, но и от броя на хората, които ще гласуват за социалистите само за да свалят ГЕРБ.

Другите сигурни участници в 42-то Народно събрание са ДПС и „Атака”. Партията на Меглена Кунева има потенциал да влезе в парламента, но за това е необходима сериозна мобилизация на симпатизантите й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Разбира се че не са верни! Но....целят този резултат. Това си е стратегия. На практика са част от предизборната кампания и манипулират избирателя! При това, толкова неумело го правят, че направо прозира кой им е платил! Нервите са изопнати, а залога за определени хора е огромен! Лошото е че в кампаниите на всички партии липсват идеи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 10 години
за мен тези данни не са верни. според мен основния интерес, който обслужват тези данни са тези на организаторите на залози. Защото в момента мизата сигурно е ОГРОМНА. Събират се последните залози преди неделята. Искрено се надявам някой премиер в бъдещето да обяви тази практика за незаконна и наказуема. Това е мач организиран с наши пари. Да ходят да си залагат на Барса и Милан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Надявам се резултатите да са наистина крайно патови и да не може да излъчат правителство та до септември гражданските организации да се организират по-добре и да заплашат корумпираното политическо статукво в България.Иначе ако БСП+ДПС+ДБГ се сговорят и излъчат правителство аз ще съм един от големите инициатори на масови протести поне в Пловдив срещу червените национални предатели и техните безкрайни лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още