IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха 350 хил. бюлетини, отпечатани извън договора с Министерския съвет

Бюлетините са били в складовите помещения на печатницата, изпълнител на поръчката*

16:48 | 11.05.13 г. 59
Откриха 350 хил. бюлетини, отпечатани извън договора с Министерския съвет

Прокуратурата и ДАНС са извършили проверка в печатницата, отпечатала бюлетините за предстоящите избори на 12 май. 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини са открити в складовете на печатница "Мултипринт" - Костинброд, се казва в официално съобщение на прокуратурата .

След получен сигнал и извършена спешна проверка от органите на Държавна агенция „Национална сигурност", Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпления по чл. 282 НК и по чл. 1б9г от Наказателния кодекс.

Справка в кодекса показва, че тези членове се отнасят за нарушването на тайната на гласуването и преправяне на резултатите от изборите.

На 10 май късно вечерта е извършен оглед на местопроизшествие в сградата на печатница „Мултипринт" в гр. Костинброд, както и разпити на свидетели. В складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция.

До 08 май „Мултипринт" ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10 май бюлетини са извън тези количества.

Разследването по досъдебното производство продължава. По тази причина и с оглед предстоящото гласуване на 12 май, прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица. Бюлетините (общо 10 палета) са поставени под засилена охрана.

Пред агенция "Фокус" собственикът на "Мултипринт" Йордан Бончев, който е общински съветник, обясни, че действително в печатницата е имало проверка за броя на отпечатаните бюлетини, как са предадени и протоколите по предаването. Тази проверка е била в петък (10 май). Откритите бюлетини той обясни с технологичен брак.

Пред Investor.bg от ЦИК отказаха коментар с мотива, че отпечатването на бюлетините не от тяхната компетенция, а в правомощията на Министерския съвет. В официално изявление на Министерския съвет пък беше посочено, че са изпълнили задълженията си за отпечатването и разпространението на бюлетините. 

"Количеството от 8,343 млн. бюлетини беше заявено и получено от печатницата, избрана след провеждането на обществена поръчка в сроковете, заложени в договора за изпълнение", се казва в съобщението. По закон бюлетините трябва да отговарят на броя на избирателите в страната и чужбина плюс 10%. С това взаимоотношенията с печатницата са приключили. 

Служебният премиер призова партиите да не се възползват от този скандал и да не нарушават предизборното мълчание. 

* Информацията е актуализирана към 18:15 часа с официалното съобщение на Министерския съвет

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 14 rate down comment 10
markov
преди 10 години
Обзалагам се че утре Боко вечерта ша гледа като Тато на 10 ноември :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 19 rate down comment 3
FINTA
преди 10 години
Най-интересното в случая е, че Бареков знае, МВР не знае... Да ти таковам и служителите на ДАНС и на прокуратурата, никакъв теч на информация. Аз се чудя как така не подхвърлиха някоя флашка в колата я на Серго, я на Брадатия турчин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 16 rate down comment 2
vzhekoff
преди 10 години
Сега - ако са поръчани с 10% повече бюлетини, тези 10% отгоре трябва да са отнесени от фирмата с основната доставка и ИК да ги съхранява някъде, очевидно не могат да останат в складовете на фирмата, ако Мартин Райков твърди, че на 8-ми май са приключили всичко официално с фирмата. Отделно ако 165'000 са брак, те къде са - защо не са при тези 350'000 и не са никъде другаде ? Ако са другаде - да ги покажат, ако са вътре в тези 350'000 - какво става с твоите 10% отгоре ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 20 rate down comment 17
zdravko1
преди 10 години
БСП тотално срина България. Ето я истината !В обявлението за възлагане на обществена поръчка за отпечатване на бюлетините и другите изборни книжа за парламентарните избори на 12 май изрично се определя, че тиражът е увеличен с 10% спрямо броя на избирателите и че до приключване на изборите макулатурата (негодните бракувани бюлетини - бел.ред.) се съхранява в печатницата.Именно на територията на избраната с поръчката фирма "Мултипринт" са открити и палетите с 350 000 бюлетини. В поръчката изрично е посочено, че примерният тираж за изборите е 7.8 милиона бюлетини. При предполагаем брак от 5%, се получава 390 000 бюлетини.Пред bTV собственикът на печатницата Йордан Бончев обясни, че технологичният брак в случая е бил около 2%, т.е. към 165 000 бюлетини, които са запечатани надлежно в помещение на печатницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 9
nns
преди 10 години
Страх бе , страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 26 rate down comment 4
vzhekoff
преди 10 години
Само да ми обясните, как се съюзиха всички срещу честните от ГЕРБ - Костов, Станишев, Дилов, Кунева, Местан, Сидеров и всички останали са ***, само Цветанов е чист като роса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 14 rate down comment 13
nns
преди 10 години
Ей така БСП закрива кампания :))) - ударно. Интересно че Цацаров много бързо заигра с тях. В поръчката за печат има фиксирани 2% брак и условие да се съхраняват в печатницата , прокуратурата и ДАНС са от снощи там , но чак днес след обяд палят фойерверките. Бойко явно е свалил гарда много зада го изненадат така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 20 rate down comment 0
data
преди 10 години
Скандала е огромен . Макар че на мен лично ми се струва невъзможно чисто логистично тия 10 палета бюлетини да бъдат пръснати из родината за 24-часа ама знам ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 3
PETRONATOR
преди 10 години
ДО Данчо Печатаря,Данчо, Данчо изложи се като кифладжия.Изложи себе си и България Продаде се за 30 сребърника.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 15 rate down comment 13
p_trade
преди 10 години
Собственика на пе4атницата е общински съветник от ГЕРБ , за кои са бюлетините познай от два пъти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още