IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Ялъмов: Българската икономика спешно се нуждае от ликвидност

Необходима е сериозна намеса на ЕЦБ за кредитирането на малките и средни фирми, твърди Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията

20:06 | 15.05.13 г. 6
Николай Ялъмов: Българската икономика спешно се нуждае от ликвидност

„Наложително е бъдещият кабинет да не влиза в политика на реваншизъм, а де се работи по мерките, които не успя да предприеме предишното правителство. Изключително важно е да бъде налята ликвидност в българската икономика. В момента банките разполагат с огромен ресурс, до който бизнесът не може да достигне“, каза в предаването INVESTBOOK на телевизия Bulgaria ON AIR Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на финансова група “Капман”.

Според него основна задача на бъдещия кабинет е да направи така, че кредитните институции да имат интерес да подпомагат икономиката. „Трябва да признаем, че в момента само банките се чувстват комфортно“, поясни Ялъмов.

Той допълни още, че европейските стимули не могат да бъдат основен двигател на растежа. „Това беше грешка на предишния кабинет, защото в момента бизнесът има огромни задължения, които не може да обслужва“, посочи финансистът.

Според Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията е необходима сериозна намеса на Европейската централна банка в кредитирането на малките и средни фирми. „Това, което държавата може да направи, е да ускори възстановяването на ДДС и да тормози компаниите по-малко с ненужни и дълги проверки“, смята Стефанов.

По думите му икономическият растеж е нищожен, но в Европа положението е сходно и не можем да очакваме чудеса. България успя да излезе от рецесията през 2010 г., но в момента е в стагнация. Безработица от 14% е ясен сигнал, че социалното напрежение ще продължи да нараства и има много малко време да бъдат предприети конкретни действия, които да подобрят обстановката, обясни експертът.

Според него най-лошият сценарий е да бъде съставено експертно правителство без ясна политическа подкрепа. „Вече сме гледали много пъти подобно стечение на обстоятелствата и очевидно този модел не работи. Много по-добре би било да отидем да гласуваме отново, отколкото да бъде съставен кабинет с плаващо мнозинство, което не би могло да поеме адекватно отговорността за действията си“, каза още Руслан Стефанов.

Целият разговор вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
mick
преди 10 години
Пари има. Цени няма. Разбира се по-лесно е някой да налее едни пари. Само дето, пак ще е като преди кризата, парите веднага ще отидат за заплати и печалби. А не за ефективен бизнес. 23 години - идеята беше да дойдат едни пари отвън и да ги изхарчим за заплати, пенсии, помощи и печалби. "Инвестициите" основно бяха в недвижими имоти и бизнеси около строителството на недвижими имоти.Всъщност последните 23 години ние си изядохме държавата, вторачени само върху доходите, забравихме капиталовите разходи, забравихме поддържането на активите, а те са това което реално ни храни. 23 години декапитализация. Е как искаме да имаме икономика без пари отвън? тук съм написал някои неща: http://mickideas.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
nikolait
преди 10 години
Празни приказки........! И сега има много пари, които ако имаш идея какво да правиш ще ги вземеш. Просто България и българския бизнес умира, защото няма идеи, иновации и продукти. Имаме изоставаща икономика, която може да бъде единствено суровинен придатък към Германия и подобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
"Българската икономика спешно се нуждае от ликвидност " - а добър ден , та нали увеличаващата се между фирменна задлъжнялост говори точно за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
petril
преди 10 години
Никой ли не разбира, че пролетните дни за засаждане, изтекли в ялово политиканстване (преливане от пусто в празно) са довършителните удари чрез политическата класа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
forexboy
преди 10 години
Дреме и на ЕЦБ за българската икономика. Да не забравяме, че бяхме натикани в ЕвроГейския съюз без някой да ни пита дали искаме и то с единствената цел да бъде съсипана България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
"Според него най-лошият сценарий е да бъде съставено експертно правителство без ясна политическа подкрепа. Вече сме гледали много пъти подобно стечение на обстоятелствата и очевидно този модел не работи. Много по-добре би било да отидем да гласуваме отново, отколкото да бъде съставен кабинет с плаващо мнозинство, което не би могло да поеме адекватно отговорността за действията сиМммм .... да, в сферите на икономиката и заетостта, наистина се налага да се действа много енергично (и с въображение), а "експертен кабинет", такъв с мн. неясноти, свързани с подкрепата, която ще е в състояние да си осигури в развитието на мандата, ми звучи, че и помен от ПРОАКТИВНИ мерки няма да видим ..... , а време наистина няма: тренда на безработицата е ясен и следователно свиването на вътрешното търсене и от там на бизнеса, свързан с него ще утежнява все повече картинката. Ако под "експертно правителство" се разбира, преследване САМО И ЕДИНСТВЕНО на балансиран бюджет и крепене на борда, то краха е мн. близо.От тази гледна точка, може би провеждането на нови избори(без забавяне) е най-конструктивната алтернатива с голяма преднина пред другите възможни опции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още