IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиненията срещу Цветанов би следвало да завършат с присъда

„През лятото на 2014 г. ще излезе решението на съда“, твърди Димитър Марков

10:23 | 05.06.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Обвиненията срещу Цветанов би следвало да завършат с присъда

Делото, което се очаква да започне срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, ще бъде знаково заради обществения дебат и интерес, които ще предизвика, коментира юристът Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията пред Bulgaria On Air. "Би следвало да очакваме завършек на цялата история с присъда, ако прокуратурата наистина има достатъчно доказателства, както твърди", каза още Марков.

"Цветанов внесе в деловодството на Народното събрание доброволно искане за отказ от имунитета си тази сутрин, но това не е изненада, защото многократно го обеща", смята юристът и допълни:

„Предстои да видим едно досъдебно производство по всички обвинения, които ще му бъдат повдигнати. Засега със сигурност се знае за неупражняването на контрол във връзка със скандалните СРС. След това трябва да се съберат доказателства и да се стигне до дело в съда“.

Марков обясни, че до три месеца  – през есента, трябва да приключи досъдебното производство, а решението на съда се очаква през лятото на 2014 г. По думите му с повдигането на обвинението има процесуална възможност Цветанов да бъде задържан, но по-вероятната мярка за неотклонение ще бъде парична гаранция.



„Безспорно има натиск върху съдебната система – от политически сили и от обществото“, каза юристът. По думите му наказателното дело трябва да бъде прозрачно още от началото, защото е необходимо обществото да знае всички доказателства, а това зависи от съдебната система – „тогава делото ще стане прецедент“, заключи Марков.

Центърът за изследване на демокрацията е осъществил проучване за доверието на българите в прокуратурата, но досега то винаги е било ниско. В последно време обаче се наблюдавал повишен интерес към нея и очакванията били големи. „Ако се окаже, че обвинението няма достатъчно доказателства срещу Цветанов, както твърди, това ще бъде голям удар“, допълни юристът.

Марков предложи да се направи задълбочен анализ на знаковите дела през последните десет години, за да се установят пропуските. По думите му е необходима съдебна реформа, но в парламента липсвал консенсус за развитието на тази система. "Не видях реформата на съдебната система да е сред приоритетите на новото правителство“, допълни юристът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Кофти театър!А аз не се чудя на Цацаров, то е ясно че е поръчков прокурор.Кофти за България, кофти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 10 години
Аз се чудя как това кюфте Цацаров все натиска по едни и същи теми, а за нещата, които наистина ни интересуват (кражбите на Р. Овч., Корнелия Нинова, Батко и Братко ...) не се казва и дума.Нека осъдят Цветанов, ако наистина се е разпореждал над закона, но защо този търтей мълчи за всичко останало?!Може би защото патронът му, Георги Гергов, не му разрешава да действа!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
IQ96
преди 10 години
"Би следвало да очакваме завършек на цялата история с присъда, ако прокуратурата наистина има достатъчно доказателства, както твърди" Е да, ама надали. Това изказване е без никаква информационна стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 10 години
Бутилка Джемисън че всичко ще свърши след 2-3 г. с четири реда на 10 страница на ТРУД с текст :"прекратен поради липса на извършено престъпление" или "прекратен поради липса на доказателство" п.п. Главния прокурор по малко да плямпа че до момета се изявява по скоро като водещ на телевизия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
kaputov
преди 10 години
"Ако се окаже, че обвинението няма достатъчно доказателства срещу Цветанов, както твърди, това ще бъде голям удар, допълни юристът."Не е ли удар срещу Прокуратурата изявлението на Цацаров,че ще отнеме лиценза на ЧЕЗ.Странно никой не коментира това.Струва ми се,че Прокуратурата действа необмислено и прибързано.Не е редно те да издават присъди,както това правеше Цветанов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още