IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едуард Стойчев: Повишението на митата няма да защити българския производител

През последните години над 70% от българското производство е унищожено, твърди председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища

19:49 | 05.06.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Едуард Стойчев: Повишението на митата няма да защити българския производител

„Всички плодове на българския пазар идват от различни южни дестинации. Само кивито е родно производство. Заради политиката на Европейската комисия, която е насочена към постепенно намаляване на митата, не можем да си позволим да ги увеличаваме. България е външна граница и това няма да бъде погледнато добре от Брюксел“, каза в предаването Investbook на телевизия Bulgaria On Air Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Според него не може чрез митата да бъдат защитени българските производители.

„Много по-важно е да бъде ограничена контрабандата. Едва около 20% е легалният внос, останалите 80% влизат в страната нелегално“, обясни Стойчев.

По думите му през последните години над 70% от българското производство е унищожено и тази тенденция се задълбочава. „Всяка година обработваемите площи стават все по-малко. Само българската краставица все още се задържа на повърхността, защото е по-евтина и по-качествена от вносната. Около 50% от този зеленчук по борсите е родно производство“, каза още Стойчев.

„С картофите положението е плачевно. Произвеждаме не повече от 100 000 тона годишно, при положение, че консумацията е поне 500 000 тона. Голямата част от тази продукция е пресякла цяла Европа - идва от Полша, Белгия, Холандия и Франция. Подобна е и ситуацията с ябълките и кайсиите. Българско производство почти няма“, посочи председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Според него са нужни комплексни мерки и сериозно затягане на контрола, който очевидно е неефективен.

„С около 20% са по-ниски цените тази година, спрямо предходната. Пазарът е спокоен и ни очаква добра реколта, ако метеорологичните условия са благоприятни“, допълни още Стойчев.

Целия разговор вижте на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
За някой неща е прав човека. ЕС няма да ни даде дори да докоснем границите. И да добавя благодарение на това, че не сме в Шенген ИМА някакъв контрол! Ако и там влезем, както сами искаме, контрола става никакъв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
Не си оригинален, не се напъвай, особено за рибата, едва ли ти се е случвало и шаран да хванеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Според мен когато държавен служител прави АНТИдържавни изказвания трябва МОМЕНТАЛНО да бъде освободен от заеманата от него длъжност. Самото поведение при подобен вид говорене против интересите на об-то, родината, хората показват и отношението към работата му на този чиновник/ББ е същия случай, Рейгън и Тачър същия/ Всеки който нехаресва държавата НЯМА право да "работи" де=ържавна длъжностТози дори неможе да лицемерничи. Той си е корав престъпник при такова изказване. Той работи против полза роду и против полза на съгражданите си. Той търси и може би намира пресечни тоячки с частни компании и прави "сделки" с тях за да се облагодетелства ЛИЧНОМерзавец долен. НЕка се налмери някой, който да го отстрани след тези изказвания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
aldy
преди 10 години
...Много по-важно е да бъде ограничена контрабандата. Едва около 20% е легалният внос, останалите 80% влизат в страната нелегално...За да се ограничи в достатъчна степен контрабандата, първо трябва да се отвоюва обратно държавата от мафията. В последните 4 години наблюдаваме тъкмо обратното. *** пример - цигарите. По общодостъпни данни през последните години се облагат между 10 и 11 милиарда къса цигари, при 22 милиарда през 2008. Без да му мигне окото Бочо твърдеше, че пушенето у нас е намаляло наполовина. Какво е това, ако не мафиотска държава, където разкапването на държавността е достигнало до най-високите етажи. Или по-точно "Рибата се вмирисва от главата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още