IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сградата на парламента е обсадена от протестиращи

Липсата на кворум в залата пък бламира избора на втори вицепремиер в парламента

10:06 | 26.06.13 г. 27
<p>
	<em>Разшири се инициативата, подета в социалните мрежи за оставката на правителството. Снимка: Investor.bg</em></p>

Разшири се инициативата, подета в социалните мрежи за оставката на правителството. Снимка: Investor.bg

Сградата на Народното събрание е напълно обсадена тази сутрин. Блокирано е и движението от протестиращите, които се събраха "на чаша кафе", като продължение на инициативата, подета в социалните мрежи за оставката на правителството. 

Блокирана е и работата вътре в парламента. Заради липса на кворум се провали днешното парламентарно заседание. При първата регистрация в 9 часа в залата бяха едва 104-ма депутати. По тази причина и председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви половин час почивка. 

В 9:30 часа обаче в залата бяха 112 депутати, при необходим кворум от поне 121. По тази причина и заседанието беше отложено за утре от 9 часа. 

Липсата на кворум провали изборът на втория вицепремиер по икономическите въпроси Даниела Бобева. В Народното събрание беше и цялото правителство, начело с премиера Пламен Орешарски, пише Dnes.bg.  В залата обаче не влязоха депутатите от ГЕРБ, които преди седмица официално обявиха, че напускат заседанията и ще се върнат само при обсъждане на промени в Изборния кодекс, както и депутатите от Атака. 

Виковете"Оставка" пред парламента продължават и в момента. При протестиращите излезе зам.-председателят Мая Манолова, но опитите да разговаря с протестиращите не се увенчаха с успех. По-рано към парламента полетяха и домати. 

Премиерът Пламен Орешарски във видимо лошо настроение влетя в кабинета на парламентарния шеф Михаил Миков, отказвайки коментар на събитията вътре и извън парламента.

Слушаме много внимателно какво ни казва улицата, увери пък министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на излизане от Народното събрание. "Времето на правителството в рамките на този мандат ще го определят народните представители", заяви още той и допълни, че независимо колко е това време има програма и той ще я следвам стъпка по стъпка. 

Според Йовчев плановете на това правителство ще дадат решение на голяма част от проблемите на хората. 

Междувременно парламентарната група на БСП се събра на спешно заседание след случилото се днес в парламентарната зала. Сергей Станишев заяви, че от действията на Атака става ясно, че партията не подкрепя правителството. БСП и ДПС не могат да съставят кворум в пленарната зала със своите 120 депутати. 

Лидерът на БСП отказа повече коментари и обяви, че ще има изявление по-късно. 

В галерията можете да откриете още снимки от събитията пред Народното събрание

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 8 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 10 години
Момче, протестират хора завършили в чужбина, говорещи по 3-4 езика. Не ми обяснявай, ако обичаш, че това са ***, които не знаят какво искат. Тях няма кой да ги купи за по 30-40 лв. Това им е заплатата на часПрави ли ти впечатление, че протести има в Лондон, Берлин, Брюксел и др?! И те ли са интернет ***?Разберете, хората искат ясни правила. Това трябва да искаме всички ние. Не може народни представители да ни обясняват, че са гласували за Пеевски, защото вярвали на Станишев и Орешарски. Трябва да гласуват по съвест, затова са там.Затова пак Ви повтарям, най-доброто е поне половината от депутатите да се избират мажоритарно. Аз съм дясно мислещ човек, но ако трябва да избирам между Цветанов и Ст. Данаилов (например) ще избера 100% втория, защото е личност, на която не може да се налага мнение.Това трябва да се проумее от всички, за да вървим напред. Разбира се, че голяма част от лицата в новия парламент ще са същите, но се надявам да влязат и интелектуалци, мислещи за народа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
*** тук не са от БСП, ДПС, Атака или ГЕРБ (и слава богу че е така) та да се надяваш на тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 14
Vesko94
преди 10 години
До ***: Можете ли да въведете все пак някакви норми на писане тук, че направо ми се гади да гледам неграмотността на някои хора, коментиращи темите. Ако са пропуснали училището, проблемът си е техен и мястото им не е тук да коментират. Уважавам сайта, но наистина мястото на много хора просто не е тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 16
Vesko94
преди 10 години
Какви десни убеждения, какви 65%? Айде стига с глупавите ви числа! Подкрепят ви една малка група псевдодемократи и кряскате по цял ден пред Парламента. От къде на къде една тълпа ще определя посоките в тази държави! Не ви ли омръзна да се правите на компетентни, когато видимо не сте!? Айде първо да се върнете обратно в училище, да се научите да пишете и говорите по-грамотно и тогава по форумите! Айде, че ми омръзна да ви чета простотиите! Този форум прилича на сбирщина неграмотници, имащи себе си за компетентни. Много малко са читавите хора тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
bikanet
преди 10 години
Сидеров или е вдигнал мизата, или не си е получил обещаното. Показателното в изказването на Станишев е, че до момента протестите са му били през оная работа и е възнамерявал да си краде на воля с ДПС цял мандат, а да подхвърлят огризките на Сидеров, но май от ПЕС са го отсвирили, защото те се отчитат пред избирателите си първо. "Пари няма, действайте - ГЕРБ може да ви освободи от АТАКА", но Борисов е по-гъст с Първанов, следователно Станишев гори ...Спестете време, пари и кръвопролития, "другари". ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ВЕДНАГА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Току що гледах на запис новини по няколко независими медии (които не са на Делянчо Пеевски и Цветан Василев). Протестиращите са били над 1 000 човека.Все така продължавате да омаловажавате недоволството и омразата срещу подмяната на вота на българите. 65% от българите не искат да бъдат управлявани от най-големите национални предатели БСП и ДПС, защото са с десни убеждения и много добре виждат кой чрез кого съсипва България и не й позволява нито да се замогне финансово нито да се превърне наистина в демократична страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 2
melon
преди 10 години
Трябва да се смени системата! Тези тиквеници в парламента не им е там мястото, а в Бобо дол.Бате Бойко прояви много повече здрав разум, като подаде оставка, тези се инатят и ще го отнесат.Народът винаги е на власт, стига да поиска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 19
sonka.74
преди 10 години
Едва 200 души платена публика на ГЕРБ успяха да бламират работата на НС като мятаха домати, обиждаха, замеряха и ритаха депутати. Тъй като ГЕРБ не може да преглътне изолацията си, иска нови избори ина всяка цена. Но избори в момента ще повторят същия резултат, че дори може да е и по-зле за ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 3
i_ivanov80
преди 10 години
Приятелю, това е несериозно! За също подкрепям силно протеста, а и много други мои приятели, а сме всичко друго, но не и купени. Така са и масата от хората на протестите. Не може да купиш 20.000 - 30.000 души, не и тези на протестите, защото не вярвам някои от тях да се продаде за 30-40 лв. Та огледайте се, цвета на нашата общественост е там ... артисти, музиканти, бизнесмени и.т.н. Сигурно има и платени групи, но масата със сигурност не е купена.В тази държава трябват правила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 10 години
Абе пичове, чета ви коментарите и се чудя Вие в тази държава ли живеете?!Гамизов ли назначи Пеевски за шеф на ДАНС?Гамизов ли назначи хора от СИК и от Дюнигейт за министри?Гамизов ли назначи Сидеров за член на комисията по етика?Гамизов ли е мин. прецедател, на който му спускат министрите и не им знае дори имената?Стига сте говорили глупости! Стига сте спекулирали с идването на ГЕРБ! Ще натискаме този парламент да промени изборния кодекс, поне половината народни представители да се избират мажоритарно.Разберете по-опасно в създалата се ситуация от това да си заврем главата в земята, защото видите ли щели да дойдат ГЕРБ и нищо няма да се промени, няма!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още