IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сградата на парламента е обсадена от протестиращи

Липсата на кворум в залата пък бламира избора на втори вицепремиер в парламента

10:06 | 26.06.13 г. 27
<p>
	<em>Разшири се инициативата, подета в социалните мрежи за оставката на правителството. Снимка: Investor.bg</em></p>

Разшири се инициативата, подета в социалните мрежи за оставката на правителството. Снимка: Investor.bg

Сградата на Народното събрание е напълно обсадена тази сутрин. Блокирано е и движението от протестиращите, които се събраха "на чаша кафе", като продължение на инициативата, подета в социалните мрежи за оставката на правителството. 

Блокирана е и работата вътре в парламента. Заради липса на кворум се провали днешното парламентарно заседание. При първата регистрация в 9 часа в залата бяха едва 104-ма депутати. По тази причина и председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви половин час почивка. 

В 9:30 часа обаче в залата бяха 112 депутати, при необходим кворум от поне 121. По тази причина и заседанието беше отложено за утре от 9 часа. 

Липсата на кворум провали изборът на втория вицепремиер по икономическите въпроси Даниела Бобева. В Народното събрание беше и цялото правителство, начело с премиера Пламен Орешарски, пише Dnes.bg.  В залата обаче не влязоха депутатите от ГЕРБ, които преди седмица официално обявиха, че напускат заседанията и ще се върнат само при обсъждане на промени в Изборния кодекс, както и депутатите от Атака. 

Виковете"Оставка" пред парламента продължават и в момента. При протестиращите излезе зам.-председателят Мая Манолова, но опитите да разговаря с протестиращите не се увенчаха с успех. По-рано към парламента полетяха и домати. 

Премиерът Пламен Орешарски във видимо лошо настроение влетя в кабинета на парламентарния шеф Михаил Миков, отказвайки коментар на събитията вътре и извън парламента.

Слушаме много внимателно какво ни казва улицата, увери пък министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на излизане от Народното събрание. "Времето на правителството в рамките на този мандат ще го определят народните представители", заяви още той и допълни, че независимо колко е това време има програма и той ще я следвам стъпка по стъпка. 

Според Йовчев плановете на това правителство ще дадат решение на голяма част от проблемите на хората. 

Междувременно парламентарната група на БСП се събра на спешно заседание след случилото се днес в парламентарната зала. Сергей Станишев заяви, че от действията на Атака става ясно, че партията не подкрепя правителството. БСП и ДПС не могат да съставят кворум в пленарната зала със своите 120 депутати. 

Лидерът на БСП отказа повече коментари и обяви, че ще има изявление по-късно. 

В галерията можете да откриете още снимки от събитията пред Народното събрание

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 20
kalendar
преди 10 години
и ти цитираш Гамизов?!? А я си пусни телевизора да ми кажеш, че не са платени слуги на ГЕРБ протестиращите:) с право ги нарекоха интернет ***-пак казвам-ако не вярваш пусни си телевизора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 17
Есхил
преди 10 години
От това което виждаме е ясно , че именно хора като Гамизов са моралните убийци на бъдещето на нацията и колкото по бързо хората разберат целите на тези манипулатори толкова по добре. А иначе , просто няма да има бъдеще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Стефан Гамизов:"Нямайте съмнение, че сега в България е установена диктатура. Всичко е в ръцете на една шайка от около 500 души, до един свързани с комунистите и старите им сатанински служби за сигурност. И трите власти се доминират от хора с престъпни намерения. Законодателната от комунисти, Държавна сигурност и фашизоиди под командването на Путин. Изпълнителната от енергийната мафия, корпоративната престъпност, организираната престъпност и олигарсите. Съдебната от т.н комунистическа съдебна мафия. Практически и реално, Конституцията в България е суспендирана, (отменена) от тези престъпници-заговорници и е заменена с диктатура на обществената злоупотреба и корупция. Всичко това няма да свърши с молби към тези престъпници да спрат с насилието върху българската нация и фалшиви извинения от тях. Българската нация се намира в напълно законно състояние на неизбежна отбрана с проникнал нож много близо до сърцето й. Или тези *** ще убият нацията, или тя ще ги отстрани..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
hagan
преди 10 години
протестиращи те са изиграни от управляващи. След като разбират че ще има протест казват на атака да не дойде и да няма кворум а иначе симулират че искат да работят. Така един два пъти да се изморят протестиращите и да настроят народа срещу тях че пречат на държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 6
amanotumnici
преди 10 години
На политиците не им се работи. Бай *** не може да преглътне, че е наблюдател. Ситуацията показва, че тези в парламента отдавна са се изчерпали. Хората, които са на улицата, не са против сегашното правителство, те вече не искат сегашните депутати да се в правителството. Хората искат нова система. Депутатите не разбират или не им се иска. Бай Ганьото иска да свали изборния праг, за да вкара други партии, които да купи, защото с тези няма шанс. Другите не искат мажоритарен избор, защото половината ще са извън парламента. Ако няма промяна, народа няма да се прибере от улицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 29
kefal
преди 10 години
Абе обсаден бил парламента, къде ти ...Има 200-300 души на разходка, това ако е обсада и протест здраве му кажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 52
Vesko94
преди 10 години
Тези протестиращи само вредят на държавата в момента. Вместо да се работи, се отлагат заседания, и за какво? Заради глупостите на една група псевдодемократи, които си мислят, че могат да променят с глупавите и смешните си протести нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още