IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миков: Без уважение към гражданите демократичният изход е невъзможен

Големите играчи в енергетиката подклаждат сблъсъците, подозира председателят на Народното събрание

20:43 | 26.06.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Миков: Без уважение към гражданите и конституционния ред демократичен изход от днешната ситуация е невъзможен. <em>Снимка: БТА</em></p>

Миков: Без уважение към гражданите и конституционния ред демократичен изход от днешната ситуация е невъзможен. Снимка: БТА

"Днешният ден показа, че обстановката в София ескалира и това създава тревожност в цялата страна. Пред Народното събрание бе проявена агресивност, невиждана с години", заяви в обръщение обръщение към гражданите, излъчено по БНТ и БНР, председателят на Народното събрание Михаил Миков. 

Миков призова президента Росен Плевнелиев "да следва ролята си на изразител на единството на нацията - и на протестиращите,  и на неучастващите в протеста, и на противниците му".

Председателят на Народното събрание съобщи още, че се е обърнал към министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев с искане да осигури нормалната работа на депутатите. Подчерта, че парламентът „прави всичко възможно да отговори на очакванията на хората", работейки по закони срещу младежката безработица, за смекчаване на пенсионната реформа и увеличаване на детските надбавки.

"Обстановката днес рязко се промени. За разлика от мирно протестиращите граждани през изминатите дни, днес сравнително малобройната група демонстрира сила и сблъсъци пред Народното събрание", допълни парламентарният шеф.

"С днешните действия се поругава не само действието на Народното събрание, но и на народните представители, които бяха избрани преди месец и половина. Застрашава се животът и здравето им. Обърнах се към министъра на вътрешните работи за осигуряване на нормални условия за работа на Народното събрание".

По думите му протестите поставят народните избраници в невъзможност да изпълняват задачите, за което са избрани. Според него насилието срещу народните представители е провокирано от включените в дневния ред промени в енергийните закони, които засягат "частни интереси за стоици милиони".

"Призовавам президента, всички институции и неправителствени организации за отговорно поведение в тази сложна ситуация. Обръщам се и към медиите, към журналистите, за отговорно поведение. Съзнателно или не, избраният от много телевизии начин за отразяване на случващото се около Народното събрание допринася за ескалиране на напрежението“, заяви още Миков.

Той посочи, че днес в парламента е трябвало да се обсъди цената на електроенергията.

"Естествено е, когато става въпрос за частни интереси, да има непримирими отрицатели на този парламент. Но искам да припомня, че за тези промени в енергетиката бе постигнато съгласие на Консултативния съвет по национална сигурност при президента преди 4 месеца. Искам да попитам президента дали застава зад решенията от тогава“, запита Миков, който продължи:

"През февруари КСНС видя изхода в предсрочни избори. Днес, по-малко от 2 месеца след провеждането им е очевидно, че изборите не решават нищо. Това заявих и пред президента на КС. Без уважение към гражданите и конституционния ред демократичен изход от днешната ситуация е невъзможен. Дори и при предсрочни избори“, подчерта Миков, който завърши обръщението си с думите:

"Президентът трябва да отстоява своята конситутционно отредена роля – да брани единството та нацията. Убеден съм, че само успокояването на обстановката и търсенето на политическо съгласие с общата воля на всички политически партии, разбира се и на гражданите, ще излезе България от сложната социално-икономическа ситуация, в която се намираме днес“. 

Още политически новини от България четете в Dnes.bg 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
polki
преди 10 години
комунистите отново искат да сложат наморник на журналистите ....................... нищо не са научили тези *** за всичките години които управляват България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Точно така.Уважете ни и си подайте оставката възможно най-бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 10 години
11data преди 6 минутиКакво предвижда програмата на Русеф?Първата точка в плана на Дилма Русеф гласи: намаляване на държавните разходи. С втората точка президентката предлага референдум за създаване на един вид конституционно събрание, което няма да изработва нова конституция, а ще проведе дълбоки политически реформи. Трета точка е посветена на здравеопазването: президентката възнамерява да привлече чуждестранни лекари и така да осигури медицинско обслужване за повече бразилски граждани. Четвъртата точка от агендата на Русеф предвижда отпускането на около 17 милиарда евро за обществения транспорт, а петата е свързана с големи инвестиции в образованиетоВижте колко е просто Миков , но вие просто не го можете !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
hellwitch
преди 10 години
Именно Миков - вие не проявявате никакво уважение към хората. И като не искате с демократични протести, то ще си отидете с недемократични камъни по главите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
интересно... и при съседите така казват!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още