IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата да плаща осигуровките за наети безработни младежи, предлага БСП

Промените да влязат в сила от 1 октомври 2013 година, залага законопроектът на левицата

11:54 | 27.06.13 г.
Държавата да плаща осигуровките за наети безработни младежи, предлага БСП

Работодатели ще получават средства от държавата за осигуровки при наемането на безработни младежи до 29-годишна възраст със средно или висше образование, но без трудов стаж. Поправката е заложена в проекта за изменение на Закона за насърчаване на заетостта, внесен от депутати от БСП.

Предлага се държавата да стимулира работодателите чрез заплащане за определен период от време - от 6 до 18 месеца, на част от осигурителните вноски за сметка на работодателя срещу задължението за продължаване на трудовия договор на работника за още една година. Изискване към младежите е да са регистрирани в бюро по труда.

Предлага се поправките да влязат в сила от 1 октомври 2013 година.

Вноските ще се плащат както следва: 30 на сто за първите 6 месеца, 50 на сто за следващите 6 месеца и 75 на сто за последните 6 месеца. 

Насърчителните мерки за заетост на младежи до 29-годишна възраст са част от стабилизационния пакет на правителството в социалната сфера. Целта е работодателите да бъдат стимулирани да наемат млади хора на работа, които навлизат за първи път на трудовия пазар, се посочва в мотивите към  законопроекта.

По данни на Агенцията по заетостта за последните четири години, безработицата сред младите хора е нараснала повече от два пъти - с 15,4 процентни пункта, като достига 30 на сто. Над половината от безработните младежи са дълготрайно безработни, които нямат работа повече от година.

По темпове на нарастване на младежката безработица България е на едно от първите места в Европа. Равнището на безработицата сред младите хора нараства с два пъти по-бързи темпове в сравнение със средния за страната.

Финансовите разчети показват, че за последните три месеца от годината ще са необходими около 570 хил. лв. за включване на 5000 безработни младежи, като средствата могат да бъдат осигурени чрез преразпределение на неусвоени средства по отделни програми в рамките на приетия бюджет по Националния план за действие по заетостта за 2013 г.

Необходимите финанси за приключване на периода на субсидирана заетост до 2016 година ще са около 12 милиона лева, се посочва в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още