IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионната реформа трябва да мине през парламента до края на юли

Законопроект, внесен от Сергей Станишев, предлага замразяване на възрастта за пенсиониране

14:29 | 29.06.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Пенсионната реформа трябва да мине през парламента до края на юли

До края на юли парламентът ще работи по пенсионната реформа и швейцарското правило, промени в Закона за заетостта, младежката безработица, спиране на ръста на годините за пенсиониране, закони за намаляване цените на лекарствата, съобщи в ефира на БНТ депутатът от "Коалиция за България" Антон Кутев. 

"Това са ключови закони и съм убеден, че никой освен нас не би тръгнал да приема, защото те веднага будят огромната съпротива.", заяви Кутев.

Преди броени дни Сергей Станишев и депутати от БСП внесоха законопроект за замразяване на пенсионната възраст. В проект за промяна на Кодекса за социално осигуряване е записана възраст за пенсиониране от 60 години и 8 месеца за жените и от 63 години и 8 месеца за мъжете.

Необходимият осигурителен стаж е 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете.

Бяха внесени и няколко проекта за стимулиране на заетостта и срещу младежката безработица. 

В законодателната програма, разчетена до юли са заложени изключително важни решения и ако ГЕРБ са искали, отдавна са имали възможността да ги приемат, коментира още Кутев и посочи за пример промените в Закона за енергетиката. 

С последните промени "е намален рязко студеният резерв, което означава, че десетки милиони вместо да отиват в големите енергийни компании, ще отиват в цената на тока, за да я дръпнат надолу. Преразпределихме, така че да се купува преимуществено евтината държавна енергия, включително отменихме данък "колиба", който преди това ГЕРБ бяха въвели. Направихме куп неща, които имат съвсем реални измерения. Това среща съпротива и ние го виждаме.", каза Кутев.

Депутатът е категоричен, че трябва да се свърши много работа и той го дължи на хората, които са го избрали. "В Силистра има 90% безработица. Богатите хора са тези, които получават по 160 лв пенсия, те издържат цялото село", каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
"Нямаш деца (ерген или стара мома) - плащаш две вноски - една за себе си и една за родителите"---------И какво ще помогне тази вноска дето я плащаш за себе си?! Парите ще бъдат изхарчени (изядени) СЕГА и като се пенсионираш, понеже нямаш деца, пак няма да имаш пенсия. Парите не се трупат, че тази вноска да ти остане за после. Тая илюзия, че човек плаща за собствената си пенсия я създават политиците за да накарат хората да плащат осигуровки. В действителност, пенсиите винаги (независимо от осигурителния модел - разходнопокривен или капиталов) се заработват от работещите в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
"Защо се връща с обратна сила закона за хора, които са платили по стар обществен договор?"--------------Много е мътно какво точно са платили! По каква логика например, пенсията се определя от трите най-добри години, а не от целия осигурителен принос?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Надежда:) Напомня ми на един комикс In fearful day, in raging night,With strong hearts full, our souls ignite,When all seems lost in the War of Light,Look to the stars-- For hope burns bright!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Vesko94
преди 10 години
Аз си мисля, че още има време. Просто трябват смели решения, воля и решителност. Може би съм прекалено оптимистичен...но се надявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Така, те по принцип пенсионните системи са мислени точно по този начин - предполагало се е че населението няма да намалява, а ще расте. То е един вид пирамида - и като всяка такава разчита на разширяването си за да съществува. Което от друга страна показва, че няма схема - пирамида която да работи. Относно увеличаване на трудоспособното население - сам знаеш, че то зависи от страшно много фактори, които в България или ги няма или са много зле развити. Затова са и правителствата - да подобряват средата. За жалост 25 години правят обратното. За мен точката на обръщане отдавна е мината и връщане назад може би няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Vesko94
преди 10 години
Истината е, че колкото и да се реформира пенсионната система, няма ли увеличаване на трудоспособното население, няма и по-високи пенсии. Просто не е възможно 2.5 млн. човека да осигуряват доходите на останалите 4.5 млн. българи. Социалната система е обречена при подобни числа. Не се ли направи нещо, което да започне да привлича човешки ресурс отвън, нещата няма да са на добре....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
KostadinovK
преди 10 години
На много хора не им е ясна пенсионната система за това трябва да има прозрачност и да се каже: В момента децата изплащат пенсиите на родители си: няма деца - няма пенсии. Точка.Тези които нямат деца трябва да плащат двойни пенсионни вноски: една за родителите и една за тях като се пенсионират.Това е голата истина.Реформата трябва да стъпи на тази основа.Песията на родителите трява да зависи от вноските на децата в песионната система. - Имаш 2-3 образовани деца с добри доходи - получаваш голяма пенсия - Нямаш деца (ерген или стара мома) - плащаш две вноски - една за себе си и една за родителитеПенсията да зависи от това поколение което ще оставиш след себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Така е. И младите дори не вярваме, че ще стигнем до пенсия. За съжалиение:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
Димитър Сотиров
преди 10 години
Конституционен ли е моделът на пенсионната реформа "Борисов"? Откъде на къде, човек който е внасял за пенсия по един закон, за да я получава ... няма да я получи, защото някой е написал друг закон? За какво сме внасяли над 30 години? За да се появи някой си Борисов да вдига възрастта и някой си Станишев да я замразява, откакто е вдигната? Юристите, които им пишат законите УНСС ли са завършили? Реформата не може да засяга хора, за чийто обществен договор е платено вече. Реформата може да засяга хора от момента на приемането на новото законодателство. Защо се връща с обратна сила закона за хора, които са платили по стар обществен договор? Тоя Борисов и оня Станишев няма ли да влязат в затвора най-после... Ако Сергей Станишев не оправи тая тотална грешка на Борисов - да си ходи ... Улицата ще го изрита. Орешарски да взима заеми, да пенсионира хората, за да дойдат младите на тяхно място да работят, а пенсионерите да им гледат внуци, че ще останат без данъкоплатци нашите безумни управляващи. Ако не платят заемите младите ще трябва да ги платят олигарсите с куфарните, девалвационните, деноминационните, пенсионните, имиграционните и прочие милиони и милиарди които завлякоха от нас-обикновените хора на България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Военните специално са още по нагли. Не стига че вземат заплати за нищо правене ами после се пенсионират и вземата пенсии... за нищоправене. Всеки, който е бил в казарма преди да я спрат, може да потвърди какво правят военните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още