IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пред колапс ли е и здравната каса?

Според БСП финансовото състояние на НЗОК е "доста лабилно", докато за ГЕРБ касата е в добро финансово състояние и не трябва да се всява страх у хората

11:06 | 01.07.13 г. 4
Пред колапс ли е и здравната каса?

„Състоянието на касата е доста лабилно с малък резерв от около 250 млн. лева", коментира в ефира на Нова телевизия депутатът от Коалиция за България Илия Баташки в дискусия за финансовото състояние на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Според него преди 3 години резервът е бил 1,4 млрд. лева.

"Има дефицит от 17 млн. лева за лекарства и 25 млн. лева за болнична помощ.“, допълни още той.

Депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова обаче не се съгласи с мрачните прогнози на своя колега. Според нея в началото на работата на 42-то Народно събрание е бил даден отчет за състоянието на НЗОК. Данните са показали преразход само за болничната и денталната помощ за първото полугодие.

"НЗОК е в определено стабилно състояние и не бива да се всява страх у българските граждани, че касата ще спре плащанията", категорична беше тя. Дариткова посочи още, че за първото полугодие касата е започнала да изплаща дори и надлимитните дейности на болничните заведения.

Баташки обаче не се съгласи с това изявление и призова за финансов контрол в болниците."В голяма част от болниците няма  съответствие между счетоводните записи и балансовите отчети“, допълни той и обвини още ГЕРБ, че са оставили без здравно обслужване 500 хил. души със закриването на 17 болници.

Досега не е обсъждана кандидатура за нов директор на НЗОК, допълни още "червеният" депутат, но той коментира, че би подкрепил кандидатурата на Румяна Тодорова, която беше предишния управител на касата, ако бъде предложена. 

Припомняме, че в петък здравният министър Таня Андреева се присъедини към исканията на съсловни организации за оставката на директора на НЗОК Пламен Цеков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
jelenski
преди 10 години
Ми здравеопазването беше една от най-окрадените от ГЕРБ сфери. Нужни са спешни мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
naso_fr
преди 10 години
1. Олигарски твърдеше (заедно с протеженцето си фин. мин-а) че финансите на държавата са в колапс, пък официалните данни за първото тримесечие не показаха нещо страшно.2. Вчера мин. на енергетиката се опита да вдига пушилка покрай БЕХ но удобно не каза новия директор без допуск за секретна информация защо още е там...3. Сега пък здравната каса била в колапс, не съм запознат в дълбочина там, но от 1 и 2 за логичните хора следва, че и тук се вдига пушилка за плашене на хората...БСП за пореден път показва че би жертвала благото на нацията за партийни интереси.Само лустрация ще ни избави от гибелта на нацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още