IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата ще прави проверка на МВР

Предложението да се извърши одит на МВР беше внесено от лидера на „Атака“ Волен Сидеров и група депутати

17:12 | 03.07.13 г.
Сметната палата ще прави проверка на МВР

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред реши Сметната палата да влезе на одит в Министерството на вътрешните работи (МВР). Проверката ще започне на 10 юли и трябва да бъде готова за три месеца. Ще бъдат проверени и всички областни дирекции на МВР.

Предложението да се извърши одит на МВР за периода от 01.01.2010 г. до 31.05.2013 г. беше внесено от лидера на „Атака“ Волен Сидеров и група депутати.

Имаше доста съмнения относно правомерността на разходване на средствата, заяви председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Атанас Мерджанов. Той припомни, че е имало много съмнения около точната сума, която е давана за подслушване, за обществените поръчки и т.н.

На тези въпроси трябва да бъде даден категоричен отговор, заяви той. Според левия депутат на 20 октомври депутатите трябва да разполагат с доклада на Сметната палата, но ако времето се окаже недостатъчно, периодът на проверката може да бъде удължен.

Въпросът за порверката ще бъде обсъден утре в пленарната зала на Народното събрание и депутатите ще решат окончателно ще влезе ли Сметната палата на проверка във вътрешното министерство.

Мерджанов обясни, че засега на вътрешна комисия не са били разглеждани кандидатури за шеф на ДАНС.
Той обеща този път парламентът да подходи професионално, в разговор с всички ръководства на спецслужби, като ще се вземат предвид и становищата на граждански организации. Гражданските организации са предложили свои кандидатури, но засега Мерджанов отказа да ги назове.

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие и внесеното предложение от лидера на БСП Сергей Станишев и лидера на ДПС Лютви Местан за промени в Закона за ДАНС. Те предвиждат държавният глава да може да изисква и получава анализи от председателя на ДАНС по въпроси, свързани националната сигурност. От първоначалния вариант е отпаднало, че президентът ще може да иска и данни за отбраната на страната.

Веднага след приемането на новия закон за ДАНС се чуха мнения, че той ограничава конституционните правомощия на държавния глава. Президентът Росен Плевнелиев обясни, че няма да върне закона, защото се е разбрал с политическите партии да го прецизират. В мотивите към законопроекта вносителите са посочили, че държавният глава трябва да разполага с информация по всички въпроси, касаещи националната сигурност, и затова следва да се прецизират текстове от закона с цел да не възникват съмнения, че се ограничава правото му на достъп до информация.

Премиерът и левицата са готови да започнат разговори с ГЕРБ, за да влезе парламентарната група на бившите управляващи в пленарната зала, обяви още Мерджанов. Тези разговори са част от опитите на властта да отговорят на общественото недоволство. Мерджанов беше категоричен, че премиерът Пламен Орешарски е готов да води разговори и с протестиращите. Това възниква като идея, но не мога да определя срок за водене на разговори, заяви още Мерджанов, като обясни, че не знае кой ще се нагърби с преговорите.

Единственото предложение, което комисията отхвърли, е внесено от Цветан Цветанов и група народни представители. Заседанието на комисията продължи около 30 минути, а на него отново не присъстваха представители на ГЕРБ.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още