IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2/3 от заемащите висши държавни длъжности не са декларирали имуществото си

Спешните поправки закона са създали сериозни неясноти около кръга на задължените лица, смятат от Сметната палата

13:07 | 07.06.13 г. 1
2/3 от заемащите висши държавни длъжности не са декларирали имуществото си

Общо около 2/3 от новозадължените лица (1400 на брой) не са декларирали имуществото си в Сметната палата по Закона за изменение и допълнение на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Това показва, че промените в него са създали сериозен проблем, пише в официално становище на ведомството.

Новозадължените лица трябваше да подадат встъпителни декларации в 14-дневен срок от обнародването на промените в "Държавен вестник" , тоест  до 9 април на 2013 г. От неподалите декларации, общо 1127 са тези, които имат принадлежност към дадена политическа партия. Същевременно имуществото си са декларирали 258 души, които принадлежат към дадена политическа група.

„Броят на лицата, които не са подали декларации е изключително голям поради бързото приемане на законовите промени и влизането им в сила от деня на обнародването в Държавен вестник. Има и неясноти в кръга на задължените лица, особено сред регулираните от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)", допълват от Сметната палата.

Поправките в закона влязоха в сила от от 26 март 2013 г. и бяха прокарани от лидера на партия РЗС и председател на Комисията за корупция по високите етажи на властта Яне Янев. Припомняме, че с промените всички служители, заемащи обществени длъжности са задължени да подават подробни имотни декларации до Сметната палата. Публични декларации за имуществото си трябва да попълват и тези, заемащи ръководни длъжности или са в управителните органи на всички ЕРП, ВЕЦ, ТЕЦ, всички останали енергопреносни предприятия, шефовете на надзорните и управителните съвети.

През април всички национално представителни работодателски организации напуснаха Националния съвет за тристранно сътрудничество, заради промените в закона. Въпреки че бяха притив декларирането на доходите и имуществото си в крайна сметка от Сметната палата отчитат, че над 99% от представителите на организациите са внесли декларации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
jelenski
преди 10 години
Затова ревизията на управлението на ГЕРБ, която се прави от кабинета Орешарски е много важна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още