IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Корупцията в България прелива

Дефицитът на надежда кара хората да излязат на улицата и да протестират, коментира икономистът

08:25 | 15.07.13 г. 35
Стив Ханке: Корупцията в България прелива

Корупцията в страната прелива и има дефицит на надеждата – това изкарва хората на улицата и ги кара да обмислят емиграция в друга държава от Европейския съюз (ЕС). Това коментира икономистът Стив Ханке в ефира на bTV.

„Бащата на валутния борд”, както още е известен Ханке, ще бъде удостоен с титлата доктор хонорис кауза на Българската академия на науките (БАН).

Стив Ханке защити въвеждането на валутния борд у нас, защото по думите му той дисциплинира политиците. Преди 16 години бордът е върнал надеждата – след месечна инфлация от 242% през февруари 1997 година, през юли икономиката е стабилизирана. Сега бордът носи стабилност на финансовата и банковата система.

Експертът препоръча на управляващите борбата с корупцията да бъде тяхната основна задача, защото именно тя носи негативен облик на страната. Корупцията е тази, която е в състояние да изгони и чуждите инвеститори от страната, допълни още той.

„Реалистично е коалиционните правителства да бъдат слаби. Това си има и своите положителни страни – не могат да натворят голяма глупост”, каза Ханке и допълни, че в същото време те могат да направят и много хубави неща.

Той препоръча на сегашните управляващи да намалят администрацията, но да включат истински експерти, които с поглед в бъдещето да разработят план за борба с корупцията, реформа на здравеопазването и за нормалната работа на енергийните пазари.

Икономистът коментира, че няма информация за методиката за намаляването на цената на електричеството у нас, но заяви, че държавно регулиране на цените не е работещо. „Цената на електричеството трябва да се определя от пазара, а държавата да създаде правилата за правилното му функциониране”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 5 rate down comment 1
male4ko
преди 10 години
Straho, postvai go tova na poveche masta, da se vidi! Che trolovete izpylzjaha..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 10 години
Даааа Страхо, това и Едвин Сугарев го пише от незнам си кога, ама файда ... А въпросната г-жа сега е на още по-отговорна позиция в централата на гореспоменатата фирма.http://***.siemens.com/about/de/management_unternehmensstruktur.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 15 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Някой да не си помисли че Станишев си е купил поста в ПЕС с нашите пари!!!!"Съпруга на евросоциалист в схематаДо момента за участници в раздаването на подкупи са заподозрени четирима шефове в Сименс - Австрия. Сред тях е и тогавашният главен изпълнителен директор Бригите Едерер. Тя е дългогодишен шеф в Австрийската социалдемократическа партия, а съпругът й - Ханес Свобода, в момента е ръководител на парламентарната група на социалистите в Европарламента.Разследването, което е започнало още през 2008 г., показало, че дружеството укрива данъци чрез издаване на фиктивни фактури. Подкупите към политици се прикривали като заплащания за консултантски услуги, които обаче на практика никога не са били извършени, установила прокуратурата в Австрия. Част от парите за подкупи са дошли от централата на "Сименс" в Германия. След това те били прехвърлени в различни банкови сметки, за да се изгуби пътят им."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Въпрос с повишена трудност ! Кои бяха БГ политиците по него време !? Помните ли изказването на един от тях " Само не закачайте Сименс" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Австрийската прокуратура за борба с корупцията е започнала разследване на скандалния договор за подмяна на българските лични документи. Според излизащия във Виена вестник "Дер Щандард" случаят е част от мащабна проверка за раздадени над 50 млн. евро подкупи от австрийския клон на Сименс. Получатели на парите са политици от България, Сърбия и Босна и Херцеговина, които осигурявали на компанията изгодни договори с нагласени конкурси. Прокурорите в Австрия вече са събрали и множество доказателства за аферата. Включително и документи за превод на пари по сметки на политици в Лихтенщайн и Швейцария. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 10 години
Много му е дошло белото :):) да внимава туй момче ей !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
Да ама *** направи изказване вчера, че работят с 4-годишен хоризонт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 10 години
Единствената ни надежда е ЕС и САЩ колкото и тъпо да звучи ! В момента натиска за правителство БСП/ГЕРБ е огромен . Колко ще живее такава формация - от 1 г. до 4 г. . Надявам се до тогава нещата в дясно да са по успокоили и те да са реална алтернатива на БСП/ГЕРБ ( щот разлика между тях няма ) . Както и проекти от типа на този на Саша Безухнова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
Много тесен кръг коментира статията. Или не е интересна, или хората не се интересуват. Мисля, че само задължителното гласуване е някакъв изход. Аз лично предпочитам право на гласуване да има само, който плаща данъци или е плащал поне до 2 години назад, но това е малко дискриминационно. И все пак, един ден на хората, които пълнят хазната ще им писне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
А иначе Дата, да ти кажа честно имам едно много кофти чувство. Някакси ми се върти в главата един много кофти сценарий. Пада правителството, и за да се запазят всички (разбирай статуквото) се прави ново такова с мандат на ДПС и срок на годност 1г. Атака си започва пак анти турските пропаганди и си събира баламите, БСП са чисти и се оправдават с Европа, ГЕРБ се обявяват за победители, а на ДПС им дреме те си имат сигурни гласове. Как го виждаш това дай прогноза до Май 2014.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още