IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Корупцията в България прелива

Дефицитът на надежда кара хората да излязат на улицата и да протестират, коментира икономистът

08:25 | 15.07.13 г. 35
Стив Ханке: Корупцията в България прелива

Корупцията в страната прелива и има дефицит на надеждата – това изкарва хората на улицата и ги кара да обмислят емиграция в друга държава от Европейския съюз (ЕС). Това коментира икономистът Стив Ханке в ефира на bTV.

„Бащата на валутния борд”, както още е известен Ханке, ще бъде удостоен с титлата доктор хонорис кауза на Българската академия на науките (БАН).

Стив Ханке защити въвеждането на валутния борд у нас, защото по думите му той дисциплинира политиците. Преди 16 години бордът е върнал надеждата – след месечна инфлация от 242% през февруари 1997 година, през юли икономиката е стабилизирана. Сега бордът носи стабилност на финансовата и банковата система.

Експертът препоръча на управляващите борбата с корупцията да бъде тяхната основна задача, защото именно тя носи негативен облик на страната. Корупцията е тази, която е в състояние да изгони и чуждите инвеститори от страната, допълни още той.

„Реалистично е коалиционните правителства да бъдат слаби. Това си има и своите положителни страни – не могат да натворят голяма глупост”, каза Ханке и допълни, че в същото време те могат да направят и много хубави неща.

Той препоръча на сегашните управляващи да намалят администрацията, но да включат истински експерти, които с поглед в бъдещето да разработят план за борба с корупцията, реформа на здравеопазването и за нормалната работа на енергийните пазари.

Икономистът коментира, че няма информация за методиката за намаляването на цената на електричеството у нас, но заяви, че държавно регулиране на цените не е работещо. „Цената на електричеството трябва да се определя от пазара, а държавата да създаде правилата за правилното му функциониране”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
В пост No9 съм написал моето виждане за изход от ситуацията: масово участие на гражданите в политически партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 10 години
Според мен или трябва да се отнеме инициативата на партиите да кадруват или трябва да сменим конституционният ред . Нещо се уморих да чакам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 10 години
да де ама тоя сценарии ни обрича да чакаме партиите сами да се пречистят . Нещо което чакаме вече доста дълго време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Ако Българите съумеят да изградят партии с достатъчно широка членска маса, в които е на лице реално функциониращ демократичен процес (вътре в самите партии), ще се появят адекватни управленски програми, ще бъдат намерени и отговорните личности и лидери, които да влязат във властта и да ги изпълняват. Българите нямаме инструмент за прилагане на управление, съществуващите партии са в прекия смисъл собственост на своите ръководства и най-естественото следствие от това обстоятелство е процеса, който наблюдаваме толкова години: властта, която се упражнява посредствум тези партии обслужва единствено интересите на собствениците на тези партии и техните спонсори, т.е. една шепа хора. Партиино строителство му е майката, не само скачане по площадите ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
В правораздаването си се кадрува от управлението, няма реално разделение на властите, естествено целта на едно такова кадруване е създаване на "комфорт" за същото това управление, на место "контрол". Пряк избор на шерифи и магистрати е идея, която подкрепям отдавна, но това далеч не е панацея, разковничето е да вкараме във властта хора, които да спазват правилата (императива с който са поели властта да бъде този), в противен случай, ако усилията на хората с власт са единствено в посока да ги заобикалят(феномен, който наблюдаваме 23г.), резултатите от борбата в най-добрия случай, ще бъдат на приливи и отливи. Кучето е заровено в политическите партии, според конституцията с тях се упражнява власт с тях управляваме държавата, респективно всеки проблем на властта и управлението в най-голяма степен е проблем, свързан със състоянието на политическите партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 10 години
А , аз бягам от такъв разговор . Лично аз съм обеден монархист ( по статистически подбуди :) ) но не искам да го натрапвам нито да споря по темата . Но това в момента което имаме не работи - та или модифицираме това което имаме или трябва да се върви към смяна на конституционният модел - което не ми се струва много възможно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
Може даже да се помисли и за нещо подобно на изборната система за Сенат в щатите - избори през 2 години за 1/3 от местата в Парламента.. Да видиш тогава как ще работят нашите ми хубостници.. как и на колаициона култура ще се научат, как и с корупцията ще внимават..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Това със започването е добре казано. Малко ми писна да ти кажа с тези приказки за прехода дето все го продължаваме и разтягаме и моделираме, а той според мен хич и не е започвал. Така че да се започне с нещо, звучи добре. Само това с монархията малко ме стресна да ти кажа, защото като гледам при уж демокрация какви демонстрации си позволяват (визирам Пеевски), не ми се мисли при концентрирана власт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 10 години
така е - но все от някъде трябва да се започне . По някакъв начин трябва да се стимулира политическото състезания . Иначе - да връщаме монархията и да се свършва . Тая импотентна говорилня наречена "парламентарна демокрация" не може да продължава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Избори Дата, ама за да избереш трябва да бъдеш информиран. А кой да те информира? Поглеждайки и към последните избори във Варна все повече се питам дали изобщо хората искат да се информират. Човек се запали, грамада правиха, протести и какво стана с активността на изборите? Ромите пак най-активни. Трябва решение според мен на проблема с незаинтересоваността на хората. Това си мисля, че ако не се реши, нищо няма да се реши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още