IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сивият сектор диктува цената на хляба

За последните десет години доставните цени на хляба остават без промяна, коментира Марияна Кукушева

10:27 | 13.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сивият сектор диктува цената на хляба

"Цената на хляба в България се диктува от сивия сектор", смята председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева. Според нея цената на хляба у нас е много ниска и е пазарно невъзможна за реалната икономика, пише агенция „Фокус”.

Кукушева посочи, че през последните 10 години доставната цена на хляба не е променена – 50-55 стотинки за килограм. До потребителите обаче хлябът достига с надценка от 35-40%.

Припомняме, че в понеделник земеделският министър Димитър Греков прогнозира намаляване на цената на хляба заради добрата реколта, която вече сваляла цената на зърното.

Все пак данните на Държавната агенция по стокови борси и тържища на този етап не показват значително намаляване на цената на брашното. Обяснението е, че производителите използват пшеница от миналогодишната реколта, чиято цена е висока. Директорът на агенцията Едуард Стойчев допълни, че не винаги крайните потребителите усещат намалението на цените на едро заради свитото потребление.

Именно в опит да бъде преодолян проблемът със свитото вътрешно потребление от Федерацията на хлебопроизводителите се готвят да отправят искане за намаляване на данък добавена стойност за хляба. Диференцирана ставка от 10 на сто ще стабилизира цената на продукта, смята Кукушева.

Идеята за диференцирани ставки на ДДС за храните обаче вече беше отхвърлена преди дни от земеделския министър Греков. Той официално коментира, че въпросът не е обсъждан и не може да бъде приложен.

Самият премиер Пламен Орешарски заяви категорично, че ДДС-ставката няма да бъде променяна, докато той е премиер. Той направи това изявление след среща с кметове от Благоевградска област. За диференцирани ставки на данъка обаче няма категорично становище от негова страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още