IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще дават дипломите за средно образование в 10 клас

Гимназията да се завършва на два етапа, предлага министър Анелия Клисарова

12:19 | 19.08.13 г. 2
Ще дават дипломите за средно образование в 10 клас

Гимназиалното образование да бъде на два етапа обмислят в Министерството на образованието и науката. Дипломата за средно образование ще се дава след 10 клас и една част от учениците ще усвояват професия, а останалите ще учат до 12 клас, за да се подготвят за университет, заяви министърът на образованието Анелия Клисарова пред "Нова телевизия". В момента се подготвяли съответните законови промени.

Тя се аргументира, че професионалното ориентиране трябва да започва по-рано, а децата ще бъдат информирани за възможностите още в 4 клас.

Клисарова потвърди, че делегираните бюджети на училищата ще останат, но вече ги оптимизирали. Вече няма да зависят от броя на децата, а от качеството на обучението. То ще се измерва с външното оценяване след 4 и 7 клас и ще се гледа дали съответното училище си е подобрило резултатите.

Тя заяви, че би искала да успее да гарантира 5% от БВП за образование и очаква подкрепата на „целия Министерски съвет“.

Министърът уточни, че тази година няма да има промени в учебните програми като подчерта, че българските класици категорично трябва да останат в учебниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
milena1404
преди 10 години
Какво ще спре получилите диплом за средно образование след 10 клас да кандидатстват във ВУЗ? Може би идеята е след 10 клас да се получава документ(не диплома ) за завършено средно образование,с който не може да се кандидатства във ВУЗ,а след 12-диплома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
vesko5000
преди 10 години
Как ги измислят тези глупости .Ами да вземат да учат до 6 клас и 6 години да се подготвят за унивиерситет .Даже тогава ще карат 2 висше образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още