IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папазов: Наложените от Турция нови транзитни такси не засягат България

Превозвачите не се отказват да блокират границата с южната ни съседка заради промените

16:39 | 19.08.13 г.
Папазов: Наложените от Турция нови транзитни такси не засягат България

Новите транзитни такси за превозвачите, които Турция налага от 1 септември, не засягат България, заяви министърът на транспорта Данаил Папазов пред БНР. Страната ни обаче е готова да наложи реципрочни мерки спрямо Турция, ако от 1 септември българските превозвачи трябва да плащат тези такси, допълни той.

Заради обнародваните от южната ни съседка промени в таксите транспортният бизнес вече обяви, че се готви блокада на границата с Турция.

Засега се уговаря официална среща между  Папазов и турския му колега, като целта е тя да се проведе преди 1 септември, когато в Турция влиза в сила новата наредба за таксите. Дотук транспортните министерства си разменяли имейли, като от турска страна било потвърдено, че документът не засяга българските превозвачи.

Преводът на съобщението, с който разполагат представителите на бизнеса, обаче се разминава драстично с този, който има транспортното министерство.

„Със сигурност това не е така, защото ние имаме три превода на това комюнике. Разговаряли сме с наши турски партньори и те казват, че ще бъдат прилагани абсолютно тези мерки за такси, както за всички камиони с чужда регистрация“, заяви Илиян Филипов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

Междувременно от бизнеса настояват за среща с премиера Пламен Орешарски и са категорични, че ако не се предприемат необходимите мерки, всички гранични пунктове в Турция ще бъдат блокирани от 1 септември за неопределено време.

Данаил Папазов съобщи още, че днес е приел оставката на изпълнителния директор на автомобилната инспекция (ДАИ) Валентин Божков, който се оттегли от поста, след като беше задържан при разследване за корупция. Кандидатите за мястото са трима, като най-късно в сряда ще бъде назначен новият шеф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още