IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български превозвачи готвят нова блокада на границата с Турция от 1 септември

Турското правителство е предприело нова стратегия, която да фалира българските конкуренти, категорични са от бранша

18:11 | 14.08.13 г. 1
<p>
	Снимка: <em>БТА</em></p>

Снимка: БТА

От 1 септември българският превозвачески бизнес готви нова блокада на границата с Турция, подобна на организираната през май тази година. Причината за протестните действия са обнародваните от южната ни съседка промени в таксите, ще се събират при преминаването на чуждестранни превозвачи. Това съобщи Илиян Филипов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

Промените са били приети от ресорното министерсрво на транспорта в Турция и влизат в сила от 1 септември. Така българските превозвачи, които ще преминават транзитно през Турция или ще карат стоки към определена точка на страната, ще трябва да заплащат такса, която се изчислява спрямо тонажа на товара, умножен по изминатите километри, а полученият резултат ще се умножава по допълнителен коефициент.

Според българските превозвачи това означава, че таксата само за едно преминаване от българо-турската граница до Истанбул ще бъде 240 евро или по 120 евро в едната посока.

"Ще затворим абсолютно всички гранични пунктове с Турция заради въвеждането на по-високи такси за чуждестранните превозвачи. Блокадата ще продължи, докато българската администрация и министерства не предприемат абсолютно същите мерки срещу турските превозвачи", посочи Филипов.

Според Койчо Русев,член на УС на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища тази тактика от страна на турското правителство е предприета със специалната цел всички български превозвачи да бъдат изправени пред фалит.

"Факт е, нашите превозвачи са по-добри - с повече опит са, возят по-бързо. Властите в Турция се дразнаят, защото превозвачите ни не ги спират никъде в Европа и не им правят проблеми. Затова те са предприели тактиката масово да фалират бизнесите на страните, граничат с тях", каза Русев.

Той допълни, че браншът ще се противопостави на новите такси и тепърва ще бъде потърсена помощ от всички институции, които могат да съдействат за решаването на проблема по дипломатичен начин.

Други такси

Според промените за натоварени моторни и немоторни превозни средства турската страна предвижда такси по 1200 евро за всяко или равностойността им в турски лири. Таксите за лекотоварните автомобили и микробуси са от порядъка на една четвърт от посочените суми.

Превозни средства, извършващи превоз на стоки и товари, които изискват специално разрешение от министерството, трябва да заплатят 3000 евро или равностойността им в турски лири и ще бъдат допуснати да преминат през граничния пункт на страната.

За всяко празно моторно и немоторно превозно средство с временна регистрация, което преминава през Турция, ще трябва да се заплатят 600 евро или равностойността им в турски лири.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Да се яват пред НС в петък, по изгрев време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още