IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници искат да спрат дългосрочните договори за продажба на дървесина

В Закона за горите да остане забраната за използване на биомаса за производство на ток, настояват от Коалицията "За да остане природа в България"

15:28 | 22.08.13 г.
Природозащитници искат да спрат дългосрочните договори за продажба на дървесина

Максималният срок на договорите за продажба на дървесина да бъде две години, настояват природозащитниците от Коалицията "За да остане природа в България". Организацията е изпратила до Министерски съвет и агроминистерството становище по проекта за промени в Закона за горите.

Според коалицията в Закона за горите държавата изрично трябва да забрани производството на електрическа енергия от биомаса, добита от необработена дървесина. Сега земеделското министерство предлага забраната да отпадне от Закона за горите.

Текстовете са прехвърлени към Закона за енергията от възобновяеми източници. Там ще има изискване производителите на ток да декларират, че не използват необработена дървесина като биомаса. Въпросът дали да се използва българската гора за производство на електрическа енергия от биомаса на преференциални цени касае не толкова енергийната политика, колкото държавната политика в областта на горското стопанство. Тя не може да се осланя на голи декларации, твърдят от коалицията.

Затова те искат изрично в Закона за горите да има забрана за използване на биомаса от необработен дървен материал, добит в държавни гори.

По предложените промени в Закона за енергията от възобновяеми източници трябва да се даде недвусмислено определение кои отпадъци от дърводобивната и дървопреработвателната дейност могат да бъдат разглеждани като биомаса, разрешена за субсидиране с преференциални цени за производство на електроенергия. Най-добре е това да стане с допълнително определение на термина „биомаса от горското стопанство“ в Закона за енергията от възобновяеми източници, искат природозащитниците.

Според тях при нарушение трябва да се отнема не само преференциалната добавка към цената на тока, но и допълнително да се заплати лихва върху нея за периода, за който е била изплащана, а договорът с производителя да се прекрати.

Коалицията предлага още да се повиши прозрачността в управлението на държавните гори, което да бъде регламентирано в закона. Природозащитниците искат горскостопанските планове, годишните работни и финансови планове и отчети на държавните горски предприятия и подчинените им държавни горски и ловни стопанства да са публични и да са част от информационната система на Изпълнителна агенция по горите, за да има граждански контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още