IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден фалит на туроператор и това лято

Стотици туристи останаха измамени, след като „Валери 90" е обявила фалит преди дни

11:14 | 28.08.13 г. 1
Пореден фалит на туроператор и това лято

Стотици измамени оставя поредният фалит на турооператорска фирма. "Валери 90" е обявила фалит на 23 август, но не е предупредила клиентите си своевременно и част от тях са принудени да доплащат нощувките си, а други, макар и платили изцяло почивката си, изобщо няма да заминат, съобщава БНТ.

Офисът на фирмата е затворен, а не телефоните не отговаря никой, показа и проверка на Investor.bg. Сайтът на туристическата компания обаче продължава да функционира и предлага оферти за почивки и за септември.

Във Facebook профила на туроператора обаче измамените се множат с минути, а гневните думи са показателни. Тече и самоорганизация за общи действия срещу туроператора.

Според информацията на измамените клиенти преди четири дни чрез имейл е съобщено, че поради финансови затруднения на фирмата няма да се състоят 11 екскурзии. Клиентите сигнализират още, че  управителят на фирмата Валентина Анастасова е продължавала да събира пари за бъдещи екскурзии от клиенти непосредствено преди да внесе документи в Софийски градски съд за обявяване в несъстоятелност.

Според други потърпевши от услугите на фирмата тя е имала затруднения още от юли.

Към момента над 40 души са внесли жалбите си в застрахователя на туроператора. Притеснението на потърпевшите обаче е, че "Валери 90" е със застрахователен лимит само за 75 хиляди лева и право на обезщетение ще имат само първите до изразходване на тази сума.

Останалите ще продължат да чакат държавния гаранционен фонд за обезпечение при рискове в туристическия бранш, който трябваше вече да е факт в изпълнение на европейска директива и решение на Министерския съвет от 2009 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван М.
преди 10 години
Какво стана със закона за туроператорите? Нали за всеки един туроператор щеше да има гаранционен фонд, в който съответния оператор да внесе гаранцията в случай че фалира. Не може туристи да остават без екскурзии, без билети, да спят по летища и да хабят нерви заради това че някой не си е свършил работата. В много случаи дори не става въпрос за парите, а за нервите, изгубеното време (много хора дълго преди това си планират почивките) и унижението.Родителите ми се занимават с туризъм, При "фалита" на "Алма тур" останаха ощетени с 6000лв. неизплатени средства, което слава богу не застраши бизнеса им, но горчивите следи остават.Най-справедливо е точно в конкретния случай да се намеси прокуратурата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още