IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарна комисия да провери назначените от ГЕРБ „калинки”, предлага ДПС

Кабинетът търпи сериозна критика за наследените политически назначения, заяви Лютви Местан

10:05 | 11.09.13 г. 4
Парламентарна комисия да провери назначените от ГЕРБ „калинки”, предлага ДПС

Специална анкетна комисия в парламента да проучва назначенията на „калинки”, направени при управлението на ГЕРБ. Това ще предложат от ДПС на заседание на Народното събрание, съобщи председателят на партията Лютви Местан пред bTV.

Той коментира, че една от задачите на сегашното управление е „да разгради тоталитарната система на ГЕРБ, изградена по пътя на политическата репресия”. В същото време според него кабинетът на Пламен Оешарски заслужава сериозна критика, защото продължава да търпи наследените „калинки”. Затова всички министри трябва да проведат реформа, за да прочистят администрацията. 

Местан показа документи, сред които предложение да бъде назначен в държавната администрация определен човек, като едва след това се прави конкурс, който същият човек печели. В друг документ имало предложение от областен управител и областен координатор на ГЕРБ за назначение на чиновник, като под подписа на областния управител стои печат на партия ГЕРБ.

Според Местан през 2009 г. бившите управляващи са били непредпазливи и заразени с манията, че ще бъдат вечно във властта. Затова са стигнали до смесване на партийното с държавното начало, а партийните предложения са заведени в съответните министерства и са станали част от документооборота.

"Много е важно парламентарната комисия да установи колко от тези политически предложения, включително за длъжности с конкурс, са уважени. Бързам да кажа, че са 100%", твърди председателят на ДПС.

На въпрос кои са експертните качества на Делян Пеевски, за да бъде предложен за председател на ДАНС, Местан отговори, че той не е председател на ДАНС и не е влязъл в правомощията си на председател, тъй като не е подписал акт за встъпване в длъжност.

Запитан как тогава Пеевски е бил в кабинета на председателя на агенцията, където е дал интервю и е привикал шефовете на дирекции, Местан каза: „Онзи ден Делян Пеевски е бил в ДАНС въз основа на решението на Народното събрание, като избран за председател на ДАНС, но е отказал да встъпи в длъжност”. Според него Пеевски не се е възползвал от правото си на достъп до секретна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
За всички дето си "мислят" /приемайки манипулацията/, че калинките са винаги приети от предните, но настоящите са ВИНАГИ най-чисти:Вчера една моя близка е ходила на интервю за държавна работа /всички кандидати са били повикани за интервю и в регламента е било предварително заявено, че ще се кажат одобрените веднага/ и след интервюто са съобщили имената на всички избрани за съответните обявени места - нито един от "избраните" не е бил нито ТАМ присъстващ, нито на интервюто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
sonka.74
преди 10 години
Наистина е крайно време да се преразгледа служебното положение на наследените от ГЕРБ "калинки". И Станишев и Местан мислят така, дано Орешарски го припомни на министрите си, защото само в няколко министерства ги изчистиха... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Който го е гледал вече може да добие реална представа какви болкуци се наричат......... "политически и бизнес..... ЕЛИТ" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още