IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В четвъртък ГЕРБ внася вота срещу кабинета "Орешарски"*

Вотът на недоверие ще е за цялостна политика на правителството

09:55 | 17.09.13 г. 5
В четвъртък ГЕРБ внася вота срещу кабинета "Орешарски"*

"ГЕРБ иска вот на недоверие за цялостна политика на кабинета "Орешарски". Днес колегите ще разработят мотивите и вотът на недоверие ще бъде входиран най-вероятно в четвъртък", обяви пред Нова телевизия зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, пише Dnes.bg.

Той допълни, че правителството няма визия за дългосрочни и краткосрочни политики и че "в момента само се дава констатация какво бихме загубили, а не какво бихме направили".

Именно по тази причина според бившия министър единствената опозиционна партия трябва да акцентира върху това, което не се случва в държавата. "Ние сме задължени и пред нашите избиратели", категоричен бе Цветанов за готвения вот срещу правителството.

По думите му през последните месеци няма никаква нито дългосрочна, нито краткосрочна политика на кабинета. "Това се забелязва във всички сфери - управлението на еврофондовете, икономиката, енергетиката, отбраната, образованието и т.н. И това повече не може да продължава така", настоя дясната ръка на бившия премиер.

Цветанов обяви още, че темата с подслушванията е затворена страница за него, но призна, че като ръководен фактор в ГЕРБ е допускал грешки. "Никога обаче не съм се опитвал да държа когото и да било в подчинение. Напълно съм спокоен за своите действия", категоричен бе той. Цветанов призна, че при него идвали най-различни депутати, но с тях имал "нормални отношения".

Мотивите за вота на недоверие, който ще внесе ГЕРБ в четвъртък срещу кабинета „Орешарски“, са „лъжите и провалът им във всички сфери“. Това стана ясно от пост на лидера на партията Бойко Борисов в социалната мрежа Facebook.

“Вчера взехме решение за вот на недоверие по цялостната политика на правителството на Тройната коалиция - БСП, ДПС и “Атака”. Мотивите за вота са лъжите и провалът им във всички сфери”, пише Борисов.

Право на опозицията е да предприеме тази стъпка, но ние с факти и аргументи ще докажем, че нямат основание. Така Корнелия Нинова от БСП коментира по „Нова телевизия“ анонсираното искане за вот на недоверие за цялостната политика на правителството, което ГЕРБ ще внесе в деловодството на парламента в четвъртък.

Тя увери, че БСП и ДПС ще го отхвърлят, но отказа да се ангажира с прогноза за позицията на „Атака“ с мотива, че не може да говори от името на парламентарната група на националистите.
Вотът на недоверие към правителството няма да успее, защото то има подкрепа от три политически сили, които сумарно имат много депутати, прогнозира математикът Михаил Константинов в сутрешния блок на ТВ7.

Социологът Андрей Райчев също изрази увереност, че правителството със сигурност ще изкара зимата. "Това е поредната грешка на ГЕРБ. От март месец Бойко Борисов води политиката "конникът без глава". Първо – подаде оставка в момент, в който не трябваше да подава оставка. Второ – засили се да печели изборите сам, все едно може да управлява държавата, както не му дадоха избирателите даже първия път, когато беше популярен. После напусна парламента, после влезе и започна вотовете на доверие в момент в който... той би трябвало като каратист да знае, че ударът се прилага с максимална сила", заяви още Райчев и продължи:

Двамата експерти се съгласиха, че протестите срещу правителството вече са се изчерпали.

Не мисля, че има основание за вот на недоверие към правителството за цялостна политика, както и за конкретна сфера. Това каза пред журналисти председателят на Народното събрание Михаил Миков. Нека видим мотивите, каза Михов и добави, че не се притеснява от вота. Правителството в изключително сложна обстановка прави доста усилия, за да подобри живота на обикновения човек.

* Допълнена с мненията за вота на недоверие към 11.20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Sonka стига с глупостите. Добре знае кой плаща за протести. Те се виждат всеки дан по телевизията. Едни и същи ..на щат! Е само просяците в групата се менят. Събират ги БСП активистите из по подлезите и Централна гара! Как си го представяш да се плаща на толкова десетки хиляди човека толкова време? Изобщо мислиш ли, че тук има толкова глупави хора да си помислят такова нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
balkando
преди 10 години
Може би е нужно, но изглежда няма да мине. Мълчанието на "Атака" означава че продължава подкрепата си. Едва ли това ще се промени за седмица. По-скоро се цели проверка и подготовка за есента и зимата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
Ironhorse
преди 10 години
СерГей се мъчи да изкара до май 2014 с тази анти българска коалиция БСП/ДПС/Атака, за да се кандидатира (правителството да го предложи) за евро комисар !Сега той ни мъчи, но резултатите от евро изборите ще са плачевни за БСП/ДПС/Атака.Тогава ще го погнат на интервюто, за протестите, полицейското насилие, АЕЦ Белене, Хохегер и прочие далавери.Публично ще бъде унизен в цяла Европа, при все и като председател на ПЕС-овете.Обаче и онези синковци (ПЕС-овете) не падат от Марс, ще му кройнат една шапцица, иначе излагацията ще е тотална, поголовна и безапелационна дискредитация на европейските цоциалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 18
sonka.74
преди 10 години
Много е лицемерно ГЕРБ да искат вот на недоверие за цялостната политика на правителството, когато направиха и невъзможното да пречат на нормалната му работа - то не беше бойкот на парламента, то не бяха платените от тях протести...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Jay Gould
преди 10 години
Гей парад ще подкрепи недоволните срещу кабинета Орешарски http://pik.bg/%D0%B3%D0%B5%D0%B9-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-news100788.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още