IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет доставчици искат омбудсмана да сезира КС заради Закона за хазарта

Текстове в закона позволяват спирането на сайтове за хазартни игри, което ограничава потребителите в използване на други техни услуги

13:30 | 19.09.13 г. 1
Интернет доставчици искат омбудсмана да сезира КС заради Закона за хазарта

Сдружението за електронни комуникации (СЕК), обединение между доставчици на интернет и други телеком услуги, е подало до омбудсмана искане за сезиране на Конституционния съд. Причината за искането е противоречие на текстове от Закона за хазарта с Конституцията и уредените от нея права за свобода на словото и свобода за достъп до информация, съобщават от СЕК в своя официална позиция, изпратена до медиите.

Правилата, които според сдружението нарушават Конституцията, дават възможност на Държавната комисия по хазарта, да задължи всички интернет доставчици в страната да спрат изцяло достъпа до сайтове, чрез които се организират хазартни игри без да е издаден необходимият според закона лиценз.

Тази мярка по идея е насочена към възпрепятстване на незаконното провеждане на хазартни игри. "Но на практика с прилагането й потребителите се лишават от всякаква възможност да търсят, получават и споделят информация чрез забранените сайтове", категорични са от сдружението.

От СЕК посочват, че законът не ограничава възможността на комисията да тълкува кои са сайтовете, чрез които се предоставят хазартни услуги. Същевременно законът не предоставя процедура за премахване на забраната за определен сайт, дори да се окаже, че той е бил спрян по грешка.

По този начин на теория не е изключена възможността да се забрани изцяло сайт с обща насоченост и напълно законни информация и услуги, в който само една от секциите препраща към хазартни услуги.

Подобно ограничаване на възможността за достъп до информация е резултат, забранен както от Конституцията на Република България, така и от Хартата на основните права на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

Освен това доставчикът на интернет услуги не ттрябва да следи и контролира информацията, която пренася до крайните потребители, нито да я ограничава по какъвто и да е начин, припомнят от СЕК. "Със Закона за хазарта обаче се въвежда задължение за доставчиците да проверяват данните, пренасяни до крайните потребители, и по-конкретно – дали те са от или към сайтове, включени в забранителния списък на Държавната комисия по хазарта", алармират от сдружението.

Според данни на сдружението до този момент Държавна комисия по хазарта е спряла достъпа до 111 сайта, много от които съдържащи новини, форуми и други услуги, които вече са недостъпни за българските потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Текстове в закона позволяват спирането на сайтове за хазартни игри, което ограничава потребителите в използване на други техни услуги" ха ха ха ами черепа как ще си избие разходите по финансирането на БСП? "Причината за искането е противоречие на текстове от Закона за хазарта с Конституцията"Да така е ..е и!? Те и хората навън вече колко дена протестират срещу куп нередности вкл. срещу начина по който приятелите му на черепа дойдоха на власт! е.и ..!? Ще почакат да си избие човека разходите. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още