IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искат от Плевнелиев да наложи вето върху новия Закон за хазарта

Организации на граждани и интернет доставчици настояват за намесата на президента, за да се намери приемлива алтернатива на филтрирането

22:00 | 16.03.12 г. 4
Искат от Плевнелиев да наложи вето върху новия Закон за хазарта

Интернет доставчици и граждани поискаха от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху новия Закон за хазарта и да го върне за ново обсъждане в Народното събрание.

В отворено писмо до Плевнелиев от гражданската инициатива „Не на ACTA и контрола върху Интернет”, Интернет общество – България и Сдружението на независимите Интернет доставчици посочват, че връщането на закона ще позволи да се обсъдят по-широко и да се осмислят по-задълбочено съществуващите алтернативи за ефективна борба с нелицензираните хазартни сайтове, които не ощетяват гражданските свободи и които не могат да бъдат технологично заобиколени.

“Досега българската държава не се е намесвала и не е налагала забрани до информацията, до която гражданите могат да имат достъп. Филтрирането е една спорна технология, чието приложение може да има неблагоприятни последици за гражданското общество на по-късен етап”, пише в писмото до президента.

Организациите посочват, че според доклад на международната организация „Репортери без граници” за свободата в Интернет все повече страни са изкушени да цензурират и ограничават достъпа до съдържание и сайтове в мрежата. “За съжаление, с новия Закон за хазарта филтрирането става факт и в България”, посочват специалистите.

“Въвеждането на филтриране на Интернет трафика е изключително опасен прецедент. Вместо да осъществяват превенция и да преследват закононарушителите, собственици на нелицензирани сайтове за хазарт, компетентните органи ще ограничават достъпа на потребителите до сайтове”, пише в писмото.

Организациите се опасяват, че в бъдеще ще започнат да се филтрират сайтове с музика и филми с неуредени авторски права, както всъщност задължава Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA).

“Световният опит показва, че апетитът на властта да контролира Интернет не намалява, а напротив – нараства. Вдругиден, контрольорите на „правилното” съдържание може да ограничат достъпа до Фейсбук и Туитър на нас и на членовете на нашите семейства”, опасяват се от бранша.

Организациите отбелязват, че Интернет цензурата струва скъпо и е съмнително ефикасна. “Доставчиците, принудени от държавата да изградят филтриращи системи, ще прехвърлят разходите си към своите клиенти, които ще заплащат по-скъп Интернет”, посочват те в писмото.

Отбелязано е още, че се създава допълнителна работа за администрацията и съда. “Освен това, нека не забравяме, че съществуват лесни и ефикасни технически решения за заобикаляне на филтрите”, припомнят организациите в писмото до президента.

В обръщението към Плевнелиев пише още, че няма акт на Европейския съюз, който да задължава България да въведе филтриране на Интернет трафика. Организациите смятат, че въведените ограничения всъщност противоречат на еврозаконодателството, тъй като нарушават свободата на изразяване на мнение и свободата на информация и други права на потребителите на мрежата.

Организациите също така припомнят, че съществуват доказани и работещи мерки, които позволяват ефективна борба с нелицензираните сайтове и с тяхната дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Напълно подкрепям това искане на интернет доставчиците. Първо защото наистина се създава прецедент (който най-вероятно ще бъде използван и в бъдеще) и второ защото ако толкова искат да спрат тези сайтове много по-лесно и ефекасно е да спрат паричните трансфери към тях. Операторите на платежни системи са много по-малко от интернет доставчиците (основно картовите компании) и така много по-лесно могат да се спрат плащанията. Както например ги спряха преди време към Wikileaks, при това май без съдебно решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Sakamano
преди 12 години
Ако искам да поиграя покер с виртуални пари в някой от блокираните сайтове - по закон не е хазарт ако няма реални залози - защо трабва да ми ограничават това право?Редно ли е да задължават интернет доставчиците да следят трафика и да изпълняват полицейски функции? Тези нови задължения сигурно ще се отразят върху цената на услугата, но това е по-малкия проблем. По-лошото е, че след като вече има технически средства за филтриране на трафика и е създаден прецедент, управляващите едва ли ще се ограничат само с хазартните сайтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
axe.
преди 12 години
Що за глупост е това искане за вето? Кой не е против АСТА? Каква информация има в една интернет платформа за хазарт? Ясно е казано, който иска да организира хазарт ще си извади лиценз и ще плаща данъци в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още