IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за хазарта – българската ACTA

Промените, които минаха на първо четене в парламента, предвиждат блокиране на достъпа до нерегистрирани в България сайтове за залагане

16:07 | 06.03.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Опитите за цензуриране на интернет не престават. Снимка: Getty Images</p>

Опитите за цензуриране на интернет не престават. Снимка: Getty Images

Ако в даден момент се окаже, че електронната търговия заплашва бизнеса на моловете и всички големи търговски центрове, те ще се обединят и тяхната индустрия ще започне да лобира за налагане на филтриране на съдържанието в мрежата. По този начин бизнесът ще се опита да реши проблема си по един лесен за него начин.

Всичко това може да изглежда твърде илюзорно, но опитът показва, че не е невъзможно да се случи.

След като повечето потребители на интернет вече почти не купуват дискове с музика, защото я получават в мрежата, музикалният бизнес се опита да наложи чрез правителствата различни правила и закони, чрез които торент сайтовете да бъдат затворени. Едва преди няколко дни стана ясно, че големите торент оператори вече предлагат нова технология, чрез която потребителите да могат да обменят файлове.

По подобен начин действа и хазартният бизнес в България, твърдят представителите на осем граждански и бизнес организации.

„Днес на сцената се появи хазартната индустрия, чийто интерес се премести в онлайн пространството“, заяви Димитър Ганчев от „Интернет общество – България“ и визира промените в Закона за хазарта, които вече бяха приети на първо четене в парламента. Те предвиждат да наложат на операторите задължението да блокират достъпа до нерегистрирани по българското законодателство сайтове за залагания. Законодателят, разбира се, посочва благородни мотиви – ако сайтът на хазартния оператор не е регистриран в страната, потребителят няма да е адекватно защитен. Освен това и в хазната няма да влезе нито лев данък. От мотивите си за внасянето на точката в законопроекта водещата ресорна парламентарна комисия по бюджет и финанси посочва, че по този начин се очакват допълнителни приходи от 150 млн. лева на година.

Организациите обаче са категорични, че в случай на целево и регламентирано филтриране на информация, ще се смени технологията без наличие на централизиран сървър. По този начин онлайн хазартните залагания няма да се правят онлайн в буквалния смисъл, а ще се мисли друга технология, която да заобиколи забранената и в бюджета няма да влезе нито лев.

„Абсолютно невъзможно е да се приложи ефективен контрол в интернет. Потребителите знаят как да заобиколят филтрирането. Обявяването на списък от сайтове, примерно - хазартни, за незаконни, е най-добрият начин те да се рекламират. Това може да поощри потребителите да заобикалят този контрол и води до минаването им "в нелегалност“, заяви и Невен Дилков, председател на Сдружението за електронни комуникации (СЕК).

По думите му в пиковите часове интернет трафикът в България надминава 300 гигабита в секунда, което е три пъти повече от съдържанието на Енциклопедия Британика. На ден това прави 250 000 пъти съдържанието на енциклопедията, заявява той.

Според председателя на БАИТ Теодор Захов промените в закона за предвестник на “Национален регистър на забранените сайтове в Интернет”. „Опитите за натиск и ограничаване на свободата в интернет - най-демократичното технологично изобретение, продължават. Ако загубим това право, значи сме загубили демокрацията, защото имаме цяло едно поколение, израснало в и чрез мрежата", заяви Захов.

Той цитира анализ на агенция MAC върху последствията върху френския хазартен бизнес след въвеждането на подобна забрана там. Данните обаче показват, че законовите промени, които са опитали да блокират достъпа от Франция до 15 000 сайта, определени като незаконни, не са били ефективни. „Мерките са били лесно заобиколени от всеки потребител, дори от тези с минимални технологични познания“, заяви Захов. 

От осемте организации, които обединиха усилията си в противопоставяне на новите законови текстове, са готови да предложат други регламенти, по които дейността на нерегистрираните сайтове да бъде ограничена. 

От Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ) са пратили и петиция до председателя на парламента Цецка Цачева. „Гласуваните на 2 февруари 2012 г. на първо четене от Народното събрание промени в Закона за хазарта съдържат рестриктивни текстове за филтриране на съдържане и сайтове в интернет, противоречащи на редица директиви на Европейския парламент и решения на Европейския съд. Никой да не може да налага контрол и филтриране на трафика в интернет и да не може без съдебна санкция да изисква информация за личните данни на потребителите", пише в петицията.

А организациите са категорични, че, ако законът се приеме в този вид, ще сезират президента и омбудсмана заради нарушения на конституционни права, както и Европейската комисия заради нарушаване на европейски директиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
borichev100
преди 12 години
Новият закон за хазарта е поредното доказателство за лобисткия характер на това правителство. Под формата на загриженост за повече приходи в държавния бюджет се налага монопол върху хазарта в интерес на няколко лица в България. Те вероятно знаят как да се отблагодарят на законотворците, грижещи се за техния личен интерес. По отношение на държавния бюджет ефектът със сигурност ще бъде отрицателен. Нито един от букмейкърите в Интернет няма да изпълни изискванията на закона поради простата причина, че това би му донесло само загуби, вместо печалби. Никой нормален участник в букмейкърски залагания в Интернет няма да прави това при български букмейкъри поради неизгодните условия. Промените в Закона за хазарта ще имат единствено компрометиращ за страната "ефект" заради неевропейския дух и контрастиращото му с практиката в ЕС съдържание. Законът противоречи и на Конституцията на Република България в посока орязване и ограничаване на демократичните свободи на българските граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 12 години
Благодаря за коментара, точно в десятката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
LuckyYou
преди 12 години
Данъчната ставка в държава върху хазарта е 15% от оборота. Това за един обикновен онлайн букмейкър е направо немислимо - те работят с марж от 90-98%, което означава че приложена данъчната ставка направо ще излезнат на чиста загуба. Освен това българският пазар е малък - или трябва да има атрактивни данъци или просто никой няма да се регистрира! Дянков говори за 150 млн. лева от данъци, което е поредната долна лъжа на това правителство. Приложен в този си вид законът облагодетелства Еврофутбол, защото те са единствения лицензиран оператор. Т.е. правителството прави параван - забранява всички останали и оставя само Еврофутбол! По същия начин като законът за горите, по същия начин като с Витоша Ски. по същия начин като с горивата миналата година, по същия начин като с яйцата. Това е истината - отново сме в капана на правителството и всеки професионален играч ще трябва да търси алтернативи извън България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
LuckyYou
преди 12 години
Регистрирах се специално, за да ви осветля какво точно ще представлява законът за хазарта ако бъде приет в този си вид( сайтът се посещава наистина от интелигентни хора). Тъй като съм професионален комарджия, т.е. изкарвам си заплатата с хазарт и аз съм заинтересована страна. Да минем по същество - Онлайн хазартът трябва да бъде облаган с данъци! Всички в България, които се занимават с хазарт знаят това нещо. По този начин интересите на обикновения потребител на хазартни услуги ще бъдат защитени и държавата наистина ще предлага защита от опасни сайтове (каквито са повечето в интернет), но не по начинът който искат да направят закона. Тук няма да коментирам толкова филтрирането, всеки знае че то е неефективно и противоконституционно. Този закон обаче, под предтекст, че е в интерес на хората е чист лобизъм!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Тялото
преди 12 години
Далеч по-елементарно, ефективно и морално е да се забранят плащанията към забранени сайтове, отколкото да се опитват на соттици хиляди хора да им казват какво могат да напишат в УРЛ бара.Колко банки има? Не са толкова много. Дава им се списък със забранени получатели и въпроса приключва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Поредната недомислица. Ако МинФин се ангажира да стане доставчик на интернет на всички локални ISP-та и да филтрира сайтовете добре. Ама да карат всеки доставчик да следи интернет, кога ще се появи някой сайт за залагания в Узбекистан и да го филтрира е смешно. винаги мога да си купя VPN account с американско и африканско IP и това е напълно легално. нека ме хванат тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
Да, хазарта, който не плаща данъци трябва да се блокира! НО това!!! Без следене и полицейщина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още