IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Фискалната стабилност е необходима, но не е достатъчна

Мерките на правителството за създаване на по-добри условия за бизнеса бяха сред акцентите на срещата на премиера със зам.-председателя на ЕК Антонио Таяни

20:27 | 24.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Орешарски: Фискалната стабилност е необходима, но не е достатъчна

Мерките на правителството за създаване на по-добри условия за бизнеса и подкрепата за малките и средните предприятия бяха едни от акцентите на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски със зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) и комисар по промишленост и предприемачество Антонио Таяни, съобщиха от правителствената пресслужба, цитирани от Dnes.bg.

Премиерът изтъкна решенията на кабинета, с които се облекчава административната тежест. Той отбеляза и промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП), които подобряват достъпа на малките и средни предприятия до тях.

Министър-председателят определи като прекрасна инициативата на зам.-председателя на ЕК – да се организират мисии по целия свят, които да търсят възможности за инвестиции и по този начин да се подкрепи европейската индустрия.

Премиерът Орешарски отбеляза, че това е една от целите на кабинета, която е отразена и в Управленската програма на правителството. „Фискалната стабилност е необходима, но не е достатъчна. Трябва да се насърчават икономиката и растежът. Това е в интерес на фискалната стабилност“, отбеляза министър-председателят.

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева подчерта, че мерките на правителството отчитат ефекта, който те ще имат върху малките и средни предприятия.

„Всичко, което правим, трябва да е полезно за тях“, отбеляза Бобева. Тя добави, че са предвидени и антимонополни мерки, които да насърчат конкуренцията.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обърна внимание на подготовката на Национална стратегия за насърчаване на малкия и среден бизнес.

„За нас е важно предприятията да се насърчат към високотехнологично производство“, отбеляза министърът. Той акцентира върху значението на иновациите и на предприемачеството, както и на обучението на младите хора в тази посока.

Комисар Таяни потърси подкрепата на премиера и за друга своя инициатива - за проследимост на произхода на стоките, която е от значение за борбата срещу фалшификатите. Премиерът Орешарски изрази положителна нагласа към инициативата и отбеляза, че това е важен елемент за конкурентоспособността на европейския бизнес.

„Необходимо е да се даде нов живот на управлението на реалната икономика“, каза още комисар Таяни. Той изтъкна, че на заседанието на Европейския съвет през февруари ще бъдат обсъждани именно решения, които ще дадат нов тласък на икономиката.

Таяни изтъкна колко е важно участието на премиера Орешарски на срещата на правителствените и държавни ръководители, за да се чуе стратегията, по която се работи с редица министри от ЕС.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
sonka.74
преди 10 години
Орешарски е напълно прав - фискалната стабилност не е всичко, нужни са стимулиране на бизнеса и намаляване на безработицата. Иначе Дянков го беше решил въпроса - пълен геноцид към социално слабите и естестевен подбор сред пенсионерите. Жалката гeрберска калинкаси правеше експерименти с нацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още